Home Nieuws “Ongewenste” Palestijnse moslim ook held in Wenen

“Ongewenste” Palestijnse moslim ook held in Wenen

Wenen
Foto: Facebook / Khalid Jouda

Oostenrijk bedankt niet twee, maar drie helden na de terreuraanval in Wenen maandag. Eerder al werd bekend dat de Turkse Recep Tayyip Gültekin en Mikail Özen werden geëerd door de minister van Binnenlandse Zaken van Oostenrijk. Nu blijkt ook de Palestijnse moslim Osama Jouda de gewonde agent eerste hulp te hebben verleend.

Advertentie

De 23-jarige Jouda is werkzaam bij de Macdonalds op Schwedenplatz als hij de terrorist ziet rondschieten op voorbijgangers nabij een garage. Jouda bracht zichzelf in veiligheid achter een betonnen bak. Toen twee politieagenten ter plekke snelden opende de terrorist ook het vuur op hen. Een van de agenten raakten daarop gewond. Jouda verleende eerste hulp door de wond van de agent te stelpen.

Als Recep Tayyip Gültekin en Mikail Özen arriveren slepen ze de agent naar de ambulance en brengen hem in veiligheid. Jouda reed samen met de twee andere jongens mee naar het politiebureau en gaf een verklaring over wat er gebeurd was. De trotse vader van Jouda verklaart op Facebook dat zijn zoon is onderscheiden voor zijn moed.

Osama Jouda en zijn familie zijn geen onbekenden in Oostenrijk. De familie kwam vorig jaar in de publiciteit toen de burgemeester van Unter Weikendorf de familie verbood om een huis in zijn gemeente te kopen omdat ze islamitisch zijn en deze waarden niet zouden stroken met de westerse cultuur. De rechter oordeelde echter dat de burgemeester van de Oostenrijkse Volkspartij (ÖvP) van bondskanselier Sebastian Kurz niet in zijn recht stond om een verbod op te leggen.