Home Nieuws OM: “Schikking voor aanzetten tot geweld tegen moslims en moskeeën”

OM: “Schikking voor aanzetten tot geweld tegen moslims en moskeeën”

Acht personen die afgelopen januari discriminerende en opruiende uitlatingen hebben gepubliceerd op de Facebookpagina ‘Steun de PVV’ zullen worden beboet. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Advertentie

Ze moeten een transactiebedrag betalen dat varieert van 350 tot 450 euro. De acht personen wonen verspreid over zes arrondissementen. Betalen zij het transactiebedrag niet, dan zullen ze zich voor de politierechter moeten verantwoorden.

Noord Nederland
Van de acht personen, zijn er twee afkomstig uit Noord-Nederland. Het gaat om een 62-jarige vrouw uit Drachten en een 32-jarige man uit de gemeente Oldambt. Zij worden verdacht van opruiing en kregen van de officier een strafbeschikking van 350 euro.

Onderzoek
In januari van dit jaar meldde het OM een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar uitlatingen op de Facebookpagina ‘Steun de PVV’ begin januari 2015. Toen is op de Facebookpagina ‘Steun de PVV’ een artikel uit De Telegraaf van 1 januari 2015 gepubliceerd met de kop ‘Weer een brandbom gegooid naar Zweedse moskee’. Diverse mensen hebben naar aanleiding van dat artikel een reactie op de Facebookpagina achtergelaten. Door meerdere personen en organisaties werd van de uitlatingen aangifte gedaan.

Opruiing en aanzetten tot geweld
De uitlatingen gingen over het opruien en aanzetten tot gewelddadig optreden tegen zowel moslims en moskeegangers als tegen moskeeën. De uitlatingen zijn naar het oordeel van het OM strafbaar onder artikel 131 Wetboek van Strafrecht (opruiing) en artikel 137d Wetboek van Strafrecht (aanzetten tot discriminatie of gewelddadig optreden).