Home Nieuws OM onderzoekt racistische videoclip over Sylvana Simons

OM onderzoekt racistische videoclip over Sylvana Simons

Het Openbaar Ministerie onderzoekt een racistische videoclip waarin het gezicht van DENK-politica Sylvana Simons is gemonteerd op foto’s waarop lichamen van zwarte Amerikanen te zien zijn die zijn gelyncht en opgehangen door witte Amerikanen.

Advertentie

Een woordvoerder van het OM bevestigt tegenover de NOS dat er een onderzoek gestart is: “Sylvana is een publiek figuur die in het Zwarte Pietendebat erg betrokken is. Wij willen weten wie er achter dit filmpje zit.”

Vicepremier Lodewijk Asscher, die in een lijsttrekkersstrijd met Diederik Samsom is verwikkeld, noemde de beelden weerzinwekkend en zegt dat hij het “Heel goed begrijpt als zij het als bedreigend ervaart“. Asscher noemt het onacceptabel: “Iedereen moet zonder bedreigingen kunnen zeggen wat hij of zij wil. Dat geldt voor Geert Wilders, maar ook voor Sylvana Simons“, zegt hij.

DENK, de politieke partij waar Sylvana Simons zich bij heeft aangesloten, heeft haar zorgen geuit voor de veiligheid van Simons. Tunahan Kuzu zegt dat hij dinsdag een gesprek heeft met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Hij eist “concrete maatregelen die het onveiligheidsgevoel moeten wegnemen” en vindt dat premier Rutte en minister Asscher zich zouden moeten uitspreken tegen het racistische filmpje. Sylvana deed in mei al aangifte van racisme nadat ze duizenden bedreigingen en racistische berichten tegen zich zag verschijnen.

De racistische videoclip waarin het hoofd van Sylvana Simons is gemonteerd op een naakte Afrikaanse vrouw, een Zwarte Piet en gelynchte en opgehangen zwarte Amerikanen met het “carnavalsnummer” Oh Sylvana van Rob van Daal, wordt door de zanger niet gewaardeerd. Zelf ontkent hij iets te maken te hebben met de videoclip en claimt dat het lied over een Russisch meisje gaat, terwijl in een deel van het lied het deuntje van Zie ginds komt de stoomboot te horen is.

De haatcampagne tegen aanstormend politica Sylvana Simons woedt nu al enige tijd en wordt voor een deel gevoed door snerende artikelen over Simons die vrijwel dagelijks op de rechtse blog De Dagelijkse Standaard verschijnen.

Het is onduidelijk of Sylvana Simons van dezelfde beveiliging gebruik mag maken als het extreemrechtse kopstuk Geert Wilders, die nu al ruim tien jaar lang wordt beveiligd. De kosten voor zijn beveiliging worden geschat op 2 miljoen EURO per jaar en komen uit een geheim potje van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.