Home Nieuws OM gaat man horen na uitlating “Karabach wordt graf Armeniër”

OM gaat man horen na uitlating “Karabach wordt graf Armeniër”

© DutchTurks.nl

Op 1 juni 2014 hebben ongeveer 4000 mensen in Almelo gedemonstreerd tegen het monument dat bij de Armeens Apostolische Kerk Almelo is opgericht ter nagedachtenis aan de Armeense genocide. De demonstratie is ordelijk verlopen, maar na afloop is aangifte gedaan van mogelijke strafbare uitlatingen. Onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland is vervolgens een strafrechtelijk onderzoek gestart, meldt het OM op haar website.

Advertentie

Binnen het OM heeft er een uitvoerige juridische analyse plaatsgevonden van de gedane uitspraken. Het OM is hierna tot de conclusie gekomen dat uitlatingen die tijdens de demonstratie door een 51-jarige man uit Den Haag werden gedaan, een verdenking van een strafbaar feit opleveren.

Het OM is van mening dat de man de grenzen van de vrijheid van meningsuiting heeft overschreden met zijn uitlating ‘Karabach zal het graf van de Armeniërs worden’. Het OM beoordeelt dit als het strafbaar aanzetten tot geweld tegen Armeniërs wegens hun ras en/of godsdienst.

De man heeft vandaag een uitnodiging voor verhoor gekregen, dat op een later tijdstip zal plaatsvinden. Het horen van een verdachte vormt een vast onderdeel van vrijwel alle strafrechtelijke onderzoeken. De verdenking is dusdanig, dat strafvervolging in de rede ligt. Een definitieve beslissing over de vervolging wordt later genomen. De aangevers zijn vandaag in kennis gesteld van de ontwikkelingen in het onderzoek.

Het verbond van fundamentalistische christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP en de radicaal rechtse en radicaal linkse partijen PVV en SP stelden destijds Kamervragen aan de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. Op vragen van Pieter Omtzigt, Joël Voordewind, Kees van der Staaij, Raymond de Roon en Harry van Bommel antwoordde Timmermans destijds dat het kabinet van mening is dat de gebruikte leuzen tijdens de demonstratie niet bijdragen aan een oplossing van deze kwestie en dat het OM de aangiftes in verband met de leuzen in onderzoek heeft.

Karabach is een gebied in Azerbeidzjan dat volgens internationaal recht bij Azerbeidzjan hoort en dat bezet wordt door Armeense militairen. De De Facto “republiek van Karabach” wordt alleen erkend door Armenië.

Vorig artikelRechter geeft Mohammed gelijk en veroordeelt Volkskrant tot betalen schadevergoeding
Volgend artikelHeeft u genoten van de soapserie treitervloggers?