Home Nieuws OM eist celstraf tegen voortvluchtige terreurverdachte voor aanslag op Turks consulaat

OM eist celstraf tegen voortvluchtige terreurverdachte voor aanslag op Turks consulaat

Tegen de 35-jarige aanslagpleger Ercan P. die op 11 augustus vorig jaar brandbommen naar het Turks consulaat in Amsterdam gooide, eist het OM een celstraf van 20 maanden, waarvan vijf voorwaardelijk. P. claimt volgens de Officier van Justitie aandacht te willen vragen voor de ‘Koerdische zaak’, maar is in feite een voortvluchtige terreurverdachte. Turkije vraagt al sinds 2012 om zijn uitlevering, maar wordt beschermd door een verblijfsvergunning die P. van Nederland heeft gekregen.

Advertentie

Het OM eist de celstraf niet voor een aanslag met terroristisch motief, maar voor brandstichting met gevaar voor goederen. Ercan P. gooide op de bewuste zaterdag met drie geïmproviseerde brandbommen naar het consulaat. Het eerste voorwerp spatte in de tuin uiteen en zorgde voor brand, terwijl hij kort daarop een tweede en derde brandbom gooit.

Ercan P. werd kort daarop gearresteerd in de buurt van het consulaat terwijl hij agressief met een mes en een hamer om zich heen zwaaide. De politie loste een waarschuwingsschot. Volgens een politieagent riep hij in vreemde taal enkele dingen die de agent niet begreep. Toen de verdachte op de politieagent kwam aflopen loste de politieagent een waarschuwingsschot.

Voortvluchtige terreurverdachte

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte bewust het Turks consulaat als doelwit gekozen. “Hij heeft een weloverwogen beslissing genomen om de zelfgemaakte brandbare en ontvlambare voorwerpen in de richting van het Turkse consulaat te gooien. Hij wilde bewust aandacht vragen voor de ‘Koerdische zaak’,” aldus de officier van justitie in haar requisitoir. In de verklaring van het OM staat niet dat P. al sinds 2012 op de rode lijst van opsporingsinstanties staat voor banden met de terroristische organisatie PKK.

Nederlandse verblijfsvergunning biedt bescherming

Turkije heeft na de aanslag op het Turks consulaat weer een verzoek ingediend bij de Nederlandse overheid om Polater over te dragen aan Turkije. Volgens wet- en regelgeving en richtlijnen van de VN en Interpol zou aan mensen die een asielaanvraag indienen, maar gezocht worden vanwege terreurgerelateerde misdrijven, geen verblijfsvergunning mogen worden afgegeven. Hoe het heeft kunnen gebeuren dat P. toch een verblijfsvergunning kreeg, is een raadsel.

“Aanslagpleger Turks consulaat voortvluchtige PKK-terreurverdachte met Nederlandse verblijfsvergunning”