Home Nieuws OM: 12 uitlatingen op Facebookpagina “steun de PVV” strafbaar

OM: 12 uitlatingen op Facebookpagina “steun de PVV” strafbaar

Printscreen Facebooksteunpagina PVV

Het OM zal een strafrechtelijk onderzoek instellen naar twaalf uitlatingen op de Facebookpagina ‘Steun de PVV’ begin januari 2015. Begin januari is op de Facebookpagina ‘Steun de PVV’ een artikel uit De Telegraaf van 1 januari 2015 gepubliceerd met de kop ‘Weer een brandbom gegooid naar Zweedse moskee’. Diverse mensen hebben naar aanleiding van dat artikel een reactie op de Facebookpagina achtergelaten.

Advertentie

Op dit moment doet de politie onderzoek om de identiteit van de personen te achterhalen die verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor het plaatsen van de twaalf uitlatingen (redactionele noot aan het OM: even doorscrollen naar beneden voor de identiteit van de “moslimjagers”).

De vereniging Raad van Marokkaanse moskeeën Nederland en het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland/ Moskee Al Kabir hebben aangifte gedaan van bedreiging, belediging van een groep mensen en aanzetten tot discriminatie en haat tegen de Facebookpagina ‘Steun de PVV’.

Volgens de aangiften zou op de betreffende Facebookpagina een oproep worden gedaan om Nederlandse moskeeën in brand te steken. Een dergelijke oproep heeft het OM niet aangetroffen. Wel heeft het OM op de Facebookpagina vele reacties op het Telegraaf-artikel aangetroffen.

Medewerkers van OM Amsterdam die gespecialiseerd zijn in de strafrechtelijke aanpak van discriminatie hebben de uitlatingen beoordeeld. Twaalf daarvan worden strafbaar geacht. Sommige uitlatingen gaan over het opruien dan wel aanzetten tot gewelddadig optreden tegen zowel moslims en moskeegangers als tegen moskeeën. Deze uitlatingen, die zowel gericht zijn op geweld tegen mensen als tegen goederen, zijn naar het oordeel van het OM strafbaar omdat ze of opruiend zijn (artikel 131 Wetboek van Strafrecht) of aanzetten tot discriminatie of gewelddadig optreden (artikel 137d Wetboek van Strafrecht). Van aanzetten tot haat, waarvan eveneens aangifte is gedaan, is naar de mening van het OM geen sprake.
Het OM acht, op grond van de informatie die zij nu heeft, de beheerder van de pagina niet strafbaar omdat de beheerder slechts het artikel uit De Telegraaf heeft overgenomen en bovendien op zeer korte termijn tot verwijdering van de reacties en de hele pagina is overgegaan.

PVV6

PVV5

PVV4

PVV3

PVV2