Home Nieuws Official Israëlische ambassade betrapt op plotten tegen parlementsleden

Official Israëlische ambassade betrapt op plotten tegen parlementsleden

Een official van de Israëlische ambassade in Groot-Brittannië is betrapt op camera terwijl hij met een ambtenaar bespreekt om pro-Palestijnse parlementsleden (MP) neer te halen, waaronder de vice-minister van Buitenlandse Zaken Sir Alan Duncan. Updates onderaan.

Advertentie

Op geheime beelden die zijn gemaakt door Al Jazeera’s onderzoeksjournalisten is Shai Masot te zien terwijl hij praat met de voormalige personeelschef van de conservatieve MP Robert Halfon, Maria Strizzolo, in een restaurant in Kensington. De beelden zijn in oktober geschoten, maar komen nu pas naar buiten.

Kan ik jou een aantal MP’s suggereren die je neer kunt halen?“, vraagt Masot grinnikend op beeld.

Strizzolo lacht terwijl ze antwoordt: “Nou weet je, als je hard genoeg kijkt dan ben ik er zeker van dat je iets vindt wat ze proberen te verbergen“.

Masot zegt dat hij een aantal MP’s in gedachten heeft, waaronder de vice-minister van Buitenlandse Zaken, die hij in eigen woorden “Een beetje wil neutraliseren“, omdat hij volgens de ambassade veel problemen zou geven. Sir Alan kreeg in 2014 veel kritiek van de zionistische lobby toen hij illegale Israëlische nederzettingen op Palestijns grondgebied beschreef als een “Dieper wordende schandvlek op het oppervlak van de aarde” en vergeleek de situatie in Hebron op de Westelijke Jordaanoever met Apartheid.

Masot en Strizzolo zijn het er over eens dat Boris Johnson “In principe goed is” omdat hij publiekelijk zijn steun uitspreekt voor de Israëlische regering, maar zou volgens Masot te druk met al het andere zijn om zich op de zaak te richten, die Johnson een “Idioot” noemt.

De derde persoon aan tafel, de man die alles filmde, was een man die onder de alias Robin opereerde en die zich voordeed als een vertegenwoordiger van de Labour Friends of Israel, terwijl hij als undercover reporter bezig was voor Al Jazeera.

De Israëlische ambassadeur, Mark Regev, ooit woordvoerder van Benjamin Netanyahu tijdens de Israëlische slachtpartijen in Gaza, heeft in een eerste reactie zijn excuses aangeboden voor de opmerkingen van Masot. Regev, geboren als Mark Freiberg in Australië, is sinds april 2016 de Israëlische ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk.

De ambassade probeerde zaterdagavond na de uitzending de positie van Masot af te zwakken door te zeggen dat hij nog een junior ambassade medewerker is en geen diplomaat. Op het visitekaartje van Masot staat echter dat hij een senior political officer is, terwijl op zijn linkedin acccount te zien is dat hij al sinds november 2014 voor de ambassade werkt. Masot zei over zichzelf dat hij majoor is geweest bij de Israëlische Stijdkrachten tussen 2004 en 2011 en beschreef zichzelf als de spil in de contacten tussen de ambassade, parlementsleden en het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Israëlische ambassade neemt, nadat het verhaal in de publiciteit is gekomen, afstand van Masot en zegt dat hij geen Israëlische diplomaat is. Ook wordt zijn termijn als medewerker van de ambassade beëindigd.

De videobeelden van Al Jazeera zijn onderdeel van een onderzoek dat zes maanden heeft geduurd naar de “Brutale, geheime beïnvloedingscampagne in Groot-Britannïe” dat in het geheim georkestreerd wordt door de Israëlische regering.

Update: 09-01-2017
Israëlische diplomaten in Groot-Brittannië stuurden maanden voor de opnames van Al-Jazeera waarschuwingen naar Israël over het gevaar van het opereren van Brits-Joodse organisaties per telefoon en mail vanuit Jeruzalem, omdat dit in strijd zou kunnen zijn met de Britse wetgeving. Ook waarschuwden zij dat de operaties van het Israëlische Ministerie van Strategische Zaken gevaarlijk en contraproductief zou kunnen zijn.

De topdiplomaat Masot, die nu terug is getrokken naar Israël na zijn ontmaskering, was niet alleen aan het plotten, maar schepte ook op over een aantal politieke ondersteuningsgroepen in Groot-Brittannië had opgezet en nam de eer voor het overhalen van de Britse overheid om richtlijnen voor overheidsopdrachten in te stellen om te voorkomen dat lokale autoriteiten en de National Health Service fondsen zelfstandig over kunnen gaan tot het boycotten van Israëlische goederen. Hoewel Israëliërs zeggen dat Masot zijn boekje te buiten ging, verklaren Britse diplomaten tegenover de Guardian dat Masot niet zonder autorisatie van zijn meerderen gehandeld kan hebben.

Israël’s Ministerie van Strategische Zaken heeft de taak gekregen om de wereldwijde Boycotts-, divestment- and sanctions-campagne te counteren. In september nog bezocht de minister voor Strategische Zaken, Gilad Erdan, Groot-Brittannië waar hij Masot ontmoette. Gedacht wordt dat het Israëlische ministerie van Strategische Zaken veel invloed heeft in de politieke ondersteuningsgroepen Conservative Friends of Israël (CBI) en Labour Friends of Israël (LBI) die zich in het hart van de democratie bevinden. Van de conservatieve parlementsleden is 80% lid van de CFI.