Home Nieuws Oeigoeren teruggestuurd naar China met zakken over hun hoofden

Oeigoeren teruggestuurd naar China met zakken over hun hoofden

Oeigoeren die gevlucht zijn voor Chinese vervolging en hun toevlucht zochten in Thailand, zijn teruggestuurd naar China met zakken over hun hoofden. De foto’s van de Oeigoeren, die 16 maanden werden vastgehouden door Thaise ambtenaren, werden onthuld aan de pers door de vice-voorzitter van het World Uyghur Congress en voorzitter van het People of East Turkestan Association Seyit Tümtürk. Dat meldt de Turkse krant Sabah.

Advertentie

Tümtürk zei dat “Een groep Oeigoeren met gevaar voor eigen leven onderdak hebben gezocht in Thailand, na te zijn ontsnapt aan de onderdrukking door de Chinese regering. Ze zijn 16 maanden lang vastgehouden door Thaise ambtenaren op basis van “illegale grensoverschrijding”. Tümturk zegt dat de 115 Oeigoeren waar het om gaat per vliegtuig zijn uitgezet met zakken over hun hoofden.

De foto’s van de Oeigoeren werden als eerst gepubliceerd op de Chinese televisie. De Thaise regering kondigde op 9 juli aan dat de 115 Oeigoeren zijn gedeporteerd.

Tümturk zegt dat de Oeigoeren gedwongen werden om zakken over hun hoofden te dragen. De Oeigoeren werden tussen twee Chinese officieren geplaatst en droegen zakken over hun hoofden. “Thailand heeft onze aanverwanten ingeruild voor een steekpenning van $ 3 miljard na 16 maanden gevangenschap,” zegt Tümtürk. Hij maakt zich zorgen om de veiligheid van de Oeigoeren.

Tegelijk spreekt hij zich uit tegen publicaties in de Chinese media, die beweren dat de Oeigoeren “terroristen” zijn. “Wij ontkennen ten stelligste dat deze mensen terroristen zijn. Op welke gronden zijn zij terroristen? Waar is dit op gebaseerd? Het is onmogelijk te begrijpen hoe de vrouwen en kinderen worden vrijgelaten en de mannen worden afgebeeld met deze opgezette afbeeldingen. Hier zijn geen gronden voor, en als die er wel zijn, dan dient dat aangetoond te worden met documenten,” legde Tümtürk verder uit.