Home Nieuws Oeigoeren China geconfronteerd met inbeslagname bezittingen

Oeigoeren China geconfronteerd met inbeslagname bezittingen

Oeigoeren in een gemeente van de regio Xinjiang lopen het risico om hun landbouwgrond en hun persoonlijke bezittingen te verliezen als ze niet reageren op een oproep om te verschijnen voor de Chinese politie. Dat meldt het World Uyghur Congress.

Advertentie

In de Langru gemeente (Hotan provincie) wordt iedere Oeigoer die op een verdachtenlijst staat van de politie en zich niet presenteert aan de autoriteiten, gewist uit de gemeentelijke administratie.

In een kopie van een politie-document gedateerd 19 september 2014 wordt een Oeigoer, geïdentificeerd als Zakir Yasin, verzocht om zich te melden bij de politie op verdenking van “lidmaatschap van een fundamentalistische religieuze groep, op straffe van een reeks sancties, met inbegrip van het verlies van landbouwgrond”.

“Het landbouwgrond en de persoonlijke bezittingen van u en uw gezinsleden worden in beslag genomen”, vervolgt het document. “Uw huizen en tuinen zullen worden gesloopt en uw uitkering opgeschort”, aldus de verklaring.

“Begin mei van dit jaar, heeft de Chinese regering zo’n 200.000 ambtenaren naar Oeigoerse dorpen gestuurd om “de politieke stabiliteit te waarborgen”, vertelt een anonieme bron.

“Zij zijn de waakhonden van de overheid, en hun belangrijkste taak is om de gedachten, overtuigingen, gedrag en de activiteiten van de mensen hier te controleren,” zei hij, eraan toevoegend, “Mensen die in andere landen leven, kunnen zich de repressie en de politieke ontberingen waarmee de lokale Oeigoeren geconfronteerd worden niet voorstellen”.