Home Overig NOS wanneer gaan jullie stoppen met liegen

NOS wanneer gaan jullie stoppen met liegen

“Wanneer gaan jullie stoppen met liegen”, zo luidde het bericht van een Turkse Nederlander aan de redactie van de NOS, na de zoveelste foutieve informatieverstrekking door de staatsomroep. Veel Turkse Nederlanders zijn de foutieve en misleidende berichtgeving meer dan zat.

100.000 mensen zijn komen opdagen is jullie stelling. Er zijn ruim 3 miljoen mensen komen opdagen.

Dit keer ging het over de opkomst bij de Viering van Democratie in Istanbul zondag na de afgeslagen couppoging in Turkije. De NOS berichtte aanvankelijk dat er 100.000 mensen zijn komen opdagen. Gezien de op dat moment beschikbare foto’s en video’s, een grove onderschatting van het aantal werkelijke demonstranten.

Advertentie

De staatsomroep reageert niet vaak op aantijgingen van misleidende informatie, maar dit keer gingen ze het gesprek aan met Ibrahim die het bericht stuurde. Het gesprek:

NOS: Hoi Ibrahim, waar liegen we over?

Ibrahim: 100.000 mensen zijn komen opdagen is jullie stelling. Er zijn ruim 3 miljoen mensen komen opdagen.

NOS: De genoemde aantallen lopen bij verschillende bronnen nogal uiteen. Waar zie jij 3 miljoen staan?

Ibrahim: Hier: [Stuurt drie bronnen]. Waar zie jij 100.000 staan?

NOS: Ik hoor nu dat we het in ieder geval aanpassen naar ‘meer dan een miljoen’. Er zijn namelijk verschillende bronnen die verschillende aantallen noemen. Ik geef je bericht door aan de nieuwsredactie.

Het is niet geheel verwonderlijk dat de NOS doelt op verschillende bronnen die 100.000 of honderden duizenden in hun item verwerken. Het item lijkt in veel gevallen afkomstig te zijn van het ANP. Het Algemeen Nederlands Persbureau. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is het ANP een commercieel bedrijf met investeerders. Dat ze onafhankelijk zijn, is meer fictie dan feit. Het ANP, een échte onderneming, is namelijk sinds 2010 volledig in handen van V-Ventures dat onderdeel is van Vereniging Veronica, waar de regelmatig geziene studiogast van Powned, Yoeri Albrecht, tevens directeur van De Balie, voorzitter van is.

Het ANP verspreidde eerder al de foutief vertaalde toespraak van de Turkse president Erdogan, waarin hij zei dat er “5.000 PKK-terroristen gedood zijn”. Het ANP vertaalde dat als “5.000 Koerden gedood”. Veel nieuwsredacties nemen artikelen van de persdienst klakkeloos over. Feiten controleren en verifiëren lijkt niet een standaard procedure te zijn, ook op de redactieburelen van de grote nieuwsdiensten.

NOS tltxt