Home Opinie Noord-Cyprus heeft zijn president gekozen

Noord-Cyprus heeft zijn president gekozen

Mustafa Akıncı is de vierde president van de Turkse Republiek van Noord-Cyprus (KKTC) geworden. De kersverse president heeft vanaf dag één laten weten dat hij een andere politieke koers wil varen dan zijn voorganger Derviș Eroğlu. In een live interview zei Akıncı dat ‘‘Noord-cyprus een Broederschap wil aangaan met Turkije. Voogdij is niet meer van deze tijd’’.

Advertentie

De ambitieuze president gaf aan dat ‘‘Noord-Cyprus volwassen genoeg is om op eigen benen te staan. De Turkse Cyprioten willen dat ook graag laten zien. Sinds de jaren vijftig, of misschien wel daar nog voor, zien vele Turkse Cyprioten Turkije als ‘anavatan’ (moederland) en de Turken zien Noord-Cyprus als ‘yavru vatan’ (kind/welpland), dat is wat onder het volk speelt. Wat ook meespeelt is het feit dat Noord-Cyprus als republiek in het leven is geroepen, ik nu hier de president ben en Turkije deze republiek erkent. Vlak voor de uitzending heeft president Recep Tayyip Erdoğan mij telefonisch gefeliciteerd en gezegd dat moeders voor altijd moeders willen blijven waarop ik heb gereageerd dat kinderen willen opstaan en groeien’’. ‘‘Dit is niet zozeer mijn wens maar de wens van de Turkse-Cyprioten, ’’ voegde hij eraan toe.

De nieuwe president van Noord-Cyprus hoopt de banden met de regering in Zuid-Cyprus middels handel te verbeteren. Zuid-Cyprus is in 2004, namens het hele eiland, toegetreden tot de EU. Zoals Griekenland zit Zuid-Cyprus ook in een economische slop. Akıncı: ‘‘Mijn doel is om de gaswinning op Noord-Cyprus met pijpleidingen via Turkije naar Europa te vervoeren. Zowel Griekenland als Zuid-Cyprus hebben hier baat bij. Dit is zowel voor de Turks-Griekse betrekkingen als voor de Turks-Cypriotische betrekkingen goed. Als er een oplossing komt op het eiland kunnen de Grieken eventueel gebruik maken van onze lucht- en zeehavens. De met economische crisis worstelende Grieken moet kunnen beseffen dat een oplossing ten goede komt van henzelf’’.

Akıncı eindigde zijn woorden met de volgende bindende zinnen, ‘‘wij hebben samen de lasten van het verleden gedragen, we willen de lusten van de toekomst met onze Zuiderburen graag delen’’.