Home Nieuws Noodverordening Heerlen na escalerend geweld

Noodverordening Heerlen na escalerend geweld

Heerlen

Burgemeester Wever heeft een noodverordening ingesteld in de gemeente Heerlen na het escalerend geweld in de wijk Rennemig tegen een Syrisch vluchtelinggezin en demonstranten die naar Heerlen togen om verhaal te halen bij de buurman in kwestie.

Woensdag publiceerde Muslim Rights Watch een filmpje waarin te zien is hoe de buurman het huis op gewelddadige wijze probeert binnen te dringen, hoe hij zijn hond loslaat op zijn buren en hoe de familie een vuurwerkbom naar het huis krijgt toegegooid. Daarop verzamelden tientallen demonstranten zich voor het huis van de buurman. Kort na middernacht schopte een klein groepje mannen de voordeur in van de buurman en gooiden huisraad naar buiten. Beide gezinnen in kwestie zijn gevlucht uit hun huizen. Het Syrische gezin verblijft tijdelijk bij familie in België en het andere gezin zit naar verluidt ondergedoken.

De vete tussen de buren speelt al enige tijd en is zelfs aanleiding geweest voor het eerder voor discriminatie in opspraak geraakte Vinicio Wonen om een rechtszaak aan te spannen om het Syrische gezin uit huis te zetten. De rechter oordeelde dat het weliswaar voldoende aannemelijk is gemaakt dat er sprake is van overlast, maar ging niet mee in de eis om het gezin uit het huis te plaatsen. Vinicio Wonen lijkt in deze zaak zijn zorgplicht te hebben verzaakt als woningcorporatie.

Op de persconferentie vandaag benadrukte Burgemeester Wever dat beide gezinnen zich de afgelopen tijd schuldig zouden hebben gemaakt aan strafbare feiten zoals vernieling of bedreiging. Met de noodverordening kunnen mensen die niets in Heerlen te zoeken hebben, worden tegengehouden en mag de politie preventief fouilleren. De noodverordening geldt tot maandag.