Home Nieuws Noodverordening: evenementen met meer dan 100 personen strafbaar

Noodverordening: evenementen met meer dan 100 personen strafbaar

Verschillende veiligheidsregio’s in Nederland hebben in verband met de corona-pandemie een noodverordening afgekondigd waarin wordt gesteld dat het organiseren of bijwonen van evenementen zoals bruiloften of concerten met meer dan 100 personen strafbaar is. Turkse bruiloften die doorgaans veel genodigden trekken, zijn daarmee van de baan in enkele veiligheidsregio’s. Tot de noodverordening wordt besloten op grond van artikel 176 van de Gemeentewet.

Advertentie

De noodverordening geldt in ieder geval in de veiligheidsregio’s Brabant-Noord, Midden- en West-Brabant, Brabant-Zuidoost, Twente, Hollands-Midden, Flevoland, Noord- en Oost-Gelderland en in Noord-Holland Noord. In andere veiligheidsregio’s zoals IJselland geldt nog geen noodverordening, maar deze zouden volgens een woordvoerder wel klaarliggen.

Een woordvoerder van de regio IJselland verklaart tegenover DutchTurks.nl dat de noodverordening daar weliswaar nog niet is afgekondigd, maar zegt wel dat het verstandig is voor mensen om zelf verantwoordelijkheid te nemen en geen grote evenementen te organiseren of bij te wonen, in lijn met het kabinetsvoorstel.

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio’s Brabant benadrukt dat de noodverordening geldt voor specifiek georganiseerde bijeenkomsten, en niet voor maatschappelijke activiteiten zoals boodschappen doen, treinreizen of naar school gaan. Personen die zich echter niet houden aan de noodverordening kunnen rekenen op een celstraf van ten hoogste drie maanden of een geldboete van maximaal 4350 euro.