Home Nieuws Nike lanceert Pro Hijab-lijn voor islamitische atletes met een hoofddoek

Nike lanceert Pro Hijab-lijn voor islamitische atletes met een hoofddoek

Het internationale sportmerk Nike heeft de lancering van een nieuw product aangekondigd, en het is niet iets wat we van het bedrijf gewend zijn: de sporthoofddoek Nike Pro Hijab.

Nike wil de sporthoofddoek, die de drager ervan koel en droog moet houden, begin 2018 op de markt brengen. De hijab zal geschikt zijn voor vrouwelijke islamitische atleten die weinig te kiezen hebben en hijabs dragen van traditionele stoffen zoals katoen, dat vocht vasthoudt.

Advertentie

Nike’s hijab lost het probleem van het zweetvocht op door gebruik te maken van een speciale elastische stof die vocht afvoert. De hijab is gemaakt van één laag en is per sport aangepast ontworpen. Ook is de achterkant van de Nike hijab lang zodat het niet losschiet tijdens het sporten. Het bedrijf, dat een imago van inclusiviteit probeert uit te dragen, hoopt met Pro Hijab internationaal marktleider te worden.

Lokaal en regionaal zijn er al kleine bedrijven actief op het gebied van sporthoofddoeken. Het was de Nederlandse ontwerpster Cindy van den Bremen die in 1999 afstudeerde op een serie van sporthoofddoeken die ze ontwierp voor een meisje dat uit haar gymles werd gestuurd, omdat haar hoofddoek onveilig zou zijn. Van Bremen lanceerde in 2001 het merk Capsters en verkoopt via een webshop en lokale verkooppunten sporthoofddoeken.

Nike’s Pro Hijab is volgens het bedrijf het directe resultaat van atleten die het bedrijf vroegen om het product, zodat ze beter konden presteren. Olympisch sporter Amna Al Haddad vertelde het bedrijf dat ze maar één geschikte hoofddoek had voor het sporten en dat ze tijdens de competities iedere avond haar hoofddoek met de hand in de wasbak moest wassen. Ook kunstschaatsrijder Zahra Lari werkte mee aan het ontwerpen van de Pro Hijab. Nike wil vrouwen en meisjes inspireren om meer te gaan sporten. In landen als Engeland, is de sportparticipatie onder moslima’s met een hoofddoek volgens Nike lager omdat er geen geschikte sportkleding voor ze is.