Home Nieuws Nieuwste satelliet Turkije succesvol gelanceerd

Nieuwste satelliet Turkije succesvol gelanceerd

Türksat 5A

Space X heeft vrijdagochtend de Turkse communicatiesatelliet Türksat 5A gelanceerd vanaf de Cape Canaveral Space Force Station in Florida.

Advertentie

De satelliet met 42 transponders zal binnen 140 dagen in de juiste baan om de aarde op 35.000 kilometer komen, een maand worden getest en in de tweede helft van 2021 in dienst genomen in een ongebruikt orbitaal slot van Turkije op 31° oost. Volgens het Turkse ministerie van Transport en Infrastructuur, zijn de frequentie en ruimterechten van Turkije voor de komende 30 jaar gegarandeerd. Voor Space X, het bedrijf van de rijkste man op aarde Elon Musk, is deze missie de eerste van dit jaar.

Ruimterechten

Volgens de viceminister van Transport en Infrastructuur is de satelliet één van de nieuwste generatie satellieten die de mogelijkheden van Turkije zullen verbeteren en de ruimterechten van Turkije beschermen. De satelliet zal worden gebruikt voor het aanbieden van commerciële diensten zoals televisiediensten aan Turkije, het Midden-Oosten, Europa en Afrika en internetdiensten via Ku-band naar afgelegen gebieden. Ook wordt de satelliet gebruikt door het Turks leger en andere overheidsinstituties.

Türksat 5A is gebouwd in samenwerking met Airbus Defensie en Ruimte. De technologie is voor 20% van Turkse makelij, maar Turkije wil dit in de toekomst volledig zelf ontwikkelen. Later dit jaar wordt de Türksat 5B gelanceerd. In 2022 wordt de Türksat 6A, die 100% door Turkije wordt ontwikkeld, in een baan om de aarde gebracht. De Turkse observatie satelliet Göktürk-3 wordt met enige vertraging in 2025 verwacht.

Göktürk

Naast de Türksat gebruikt Turkije ook de Göktürk-1 en Göktürk-2 satellieten die ontwikkeld zijn voor het Turkse ministerie van Defensie en onder andere worden gebruikt om inlichtingen te verzamelen. De bouw en lancering van de GÖKTÜRK-satellieten, waarvan Turkije er al twee in de ruimte heeft, was tot groot ongenoegen van Israël. De Israëliërs willen niet dat Turkije satellietbeelden kan schieten van het land, omdat men vreest dat de beelden in verkeerde handen zouden kunnen vallen. Israël heeft het Franse bedrijf Thales, aan wie het sommige elektro-optische onderdelen levert, eerder al onder druk gezet om de mogelijkheid van de satelliet om foto’s te nemen wanneer het boven Israël vliegt, uit te schakelen. Turkije heeft het Franse bedrijf verzocht om aan te tonen dat de satelliet overal foto’s van kan maken. Hoewel het bedrijf aanvankelijk weigerde, ging ze later toch overstag toen Turkije de betalingen aan het bedrijf stopzette. De toenmalige premier en huidige president Recep Tayyip Erdogan wees de Israëlische eisen van de hand en verdedigde het recht van Turkije als soevereine staat om haar eigen hoge resolutie observatiesatellieten te ontwerpen, ontwikkelen, bouwen en in een baan rond de aarde te brengen. Israël heeft al sinds 1988 observatiesatellieten die om de aarde cirkelen. De GÖKTÜRK-3, die over vier jaar wordt gelanceerd, moet beelden kunnen schieten van alle locaties op aarde tijdens dag en nacht en in alle denkbare weersomstandigheden zonder territoriale beperkingen.