Home Nieuws Nieuwe beelden: zo voerden Gülenistische coupplegers mensen af naar hun executie

Nieuwe beelden: zo voerden Gülenistische coupplegers mensen af naar hun executie

Ruim twee jaar na de couppoging in Turkije, worden de rechtszaken tegen de verantwoordelijken nog steeds gevoerd. Zo ook de zaak tegen Gülenist Erkan Öktem, die verantwoordelijk wordt gehouden voor het bevelen van een moordpartij op burgers en het buitenrechtelijk executeren van militairen en politieagenten.

Advertentie

Op nieuw opgedoken bewijsmateriaal is te zien hoe leden van FETÖ (Acroniem voor Fethullahistische Terreurorganisatie) de directeur van de anti-Terreur eenheid TEM Turgut Aslan, zijn beveiliger Hasan Gulhan, en zijn chauffeur politieagent Huseyin Ugur Isci, afvoeren om te executeren.

Aslan werd aan het begin van de avond gegijzeld toen hij zich naar het hoofdkwartier van de Gendarmerie in Ankara haastte na berichten over putschisten. Öktem voerde in de ochtenduren van 16 juli 2016, wanneer ze door begonnen te krijgen dat hun gewelddadige coup was afgeslagen, samen met zijn mede-Gülenistische coupplegers de twee mannen geblinddoekt af. Öktem had tot op dat moment de regie gevoerd over een deel van de coup.

Één van de vele gruwelijke beelden die na de coup in 2016 boven tafel kwam. Politie-ambtenaar Hasan Gülhan, assistent van TEM-directeur Turgut Aslan, werd in de ochtend van 16 juli 2016 geëxecuteerd door Gülenistische coupplegers, toen ze zich eenmaal realiseerden dat hun coup zou falen. Voor de beelden van de gruweldaden is in westerse media nauwelijks aandacht.

Op beelden is te zien hoe Öktem met een vuurwapen in zijn hand de gegijzelden afvoert naar een bijgebouw in het hoofdkwartier van de Gendarmerie. Huseyin Ugur Isci, Hasan Gulhan en Turgut Aslan worden alle drie door het hoofd geschoten en geëxecuteerd. Althans, dat is wat Öktem dacht. Turgut Aslan overleeft de executie na vijf maanden op de intensive care en vijf hersenoperaties op miraculeuze wijze en wijst de Gülenisten aan als verantwoordelijken. Volgens Aslan had FETÖ het specifiek op hem voorzien, omdat hij voor de couppoging een rapport had ingediend over de invloed van FETÖ. Aslan werd voor de coup meermaals voor de rechter gesleept voor zijn uitspraken over FETÖ en als doelwit aangewezen op mediakanalen van de Gülenbeweging.

Öktem is niet alleen verantwoordelijk voor de buitengerechtelijke executies, maar ook voor het bevelen van moordpartijen op burgers tijdens de couppoging.