Home Nieuws NIDA zet kritische Turkse Nederlander Aydin Peksert niet op kieslijst

NIDA zet kritische Turkse Nederlander Aydin Peksert niet op kieslijst

DELEN
Foto: Facebook Aydin Peksert

Het Rotterdamse gemeenteraadslid Aydin Peksert zal bij de komende gemeenteraadsverkiezingen niet verkiesbaar zijn voor NIDA, de partij van Nourdin el Ouali. Dat werd vandaag bekend in de voormalige verzetskrant Trouw, die tegenwoordig rechts van het journalistiek spectrum opereert.

Nadat de gesprekken tussen NIDA en DENK over samenwerking in de havenstad waren afgeketst, maakte NIDA in een reportage van Trouw-journalist Niels Markus bekend dat de partij niet verder zal gaan met Aydin Peksert. Peksert zou op het allerlaatste moment, nadat de inschrijvingen voor nieuwe partijen werden gesloten, te horen hebben gekregen dat hij niet terugkeert op de lijst van NIDA.

Peksert uitte de afgelopen maanden zijn ongenoegen over de gang van zaken binnen NIDA. Hij was in het bijzonder niet te spreken over het gebrek aan openheid met betrekking tot de gesprekken met DENK, die bereid was om samen met NIDA deel te nemen aan de verkiezingen in Rotterdam op voorwaarde dat beide partijen kandidaten bij elkaar op de lijst konden plaatsen. NIDA beschouwde dit als een overname, wellicht uit angst van el Ouali om verstoten te worden van de nummer 1 positie door een kandidaat die door DENK aangedragen zou worden. NIDA is ook wantrouwig over geruchten dat DENK Aydin Peksert in zou willen lijven, schrijft Trouw. In de nacht van de bloedige couppoging in Turkije door FETÖ (Fethullahistische Terreurorganisatie) hield raadlid Peksert voor het Turkse consulaat in Rotterdam een vurige speech, die hem niet in dank is afgenomen door NIDA. Ook werd hij na zijn speech het doelwit van Gülen-aanhangers op sociale media via allerlei troll-accounts. Peksert spreekt zich geregeld uit tegen terrorisme.

Peksert werd in 2014 verkozen met 1.256 stemmen in de Rotterdamse raad, meer dan het benodigde aantal stemmen voor een voorkeurszetel, indien hij lager op de lijst had gestaan dan zijn positie op twee. NIDA-leider Nourdin El Ouali behaalde als lijsttrekker 4.354 stemmen op in zijn eentje, meer dan de benodigde aantallen stemmen voor een voorkeurszetel, maar niet zelfstandig een zetel, waarvoor 4.803 stemmen nodig waren. In totaal haalden 18 kandidaat-raadsleden van NIDA 10.322 stemmen op, genoeg voor twee zetels.

De politieke partij DENK, die aangekondigd heeft om mee te zullen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 ruim 25.000 stemmen op in de havenstad, ruim twee keer zoveel als NIDA in 2014 ophaalde.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen 2018 in Rotterdam steun ik

View Results

Laden ... Laden ...

Wie plaats gaan nemen op de lijst van DENK in Rotterdam, daar wil DENK niet op reageren. Ook Peksert wil niet vooruit lopen op zaken en zegt snel met een verklaring te zullen komen.