Home Nieuws NIDA wil 100% rentevrij Halal woningbezit stimuleren

NIDA wil 100% rentevrij Halal woningbezit stimuleren

Foto: Pixabay / NIDA

De politieke partij NIDA wil met een nieuw voorstel woningbezit stimuleren met een huurkoop-constructie. De partij zal daarvoor binnenkort een initiatiefvoorstel indienen in Rotterdam en in Den Haag en wil dit ook voor heel Noord- en Zuid-Holland uitrollen. Uitgangspunt daarbij is dat de constructie 100% halal is.

Advertentie

Plannen voor het initiatiefvoorstel “Huurkoop 3.0: 100% Halal” worden op donderdag 14 maart gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in Kantine Walhalla in Rotterdam. NIDA zegt expliciet dat de avond niet bedoeld is om in te schrijven op projecten, maar dat het gaat over uitdagingen op de woningmarkt, principes van islamic finance en de HuurKoop-variant die NIDA mogelijk wil maken in samenwerking met woningcorporaties, huurdersverenigingen en investeerders.

Het uitgangspunt van het voorstel is dat het woningbezit wordt gestimuleerd op basis van islamitische principes. Deze houden in dat de financiering plaatsvindt zonder rente. De islam schrijft voor dat men wel winst mag maken met handel, maar dat rente verboden is. De islam schrijft ook voor dat winsten en risico’s die samengaan met islamitisch bankieren eerlijk verdeeld moeten worden. Om aan de principes van islamitisch bankieren te voldoen mogen Islamitische bankiers bovendien niet investeren in wapens, de porno-industrie of gokken. Geld verdienen op het simpelweg uitgeven van geld is daarnaast verboden. Er moet een transactie plaatsvinden waar de reële waarde van goederen en/of diensten tegenover staan.

NIDA omschrijft HuurKoop 3.0 als “Een manier om schuldenvrij en zonder rente met beperkt en gespreid risico geleidelijk eigen woningbezit op te bouwen“. Er zijn inmiddels al honderden belangstellenden voor de bijeenkomst met onder andere Rachida Talal-Azimi van de Radboud Universiteit.

Rachida Talal-Azimi (Radboud Universiteit) doet onderzoek naar de verschillen in regelgeving binnen de internationale markt van islamitisch financieren. Hieronder te zien in een item van de NOS.

NIDA doet mee aan de Provinciale Statenverkiezingen