Home Nieuws NIDA leert CDA lesje democratie in Rotterdamse gemeenteraad over vertoning film Kurtlar...

NIDA leert CDA lesje democratie in Rotterdamse gemeenteraad over vertoning film Kurtlar Vadisi Vatan

Het CDA heeft zich onlangs voor het karretje van chronische Turkije-haters laten spannen door het aanvragen van een Regeling van Werkzaamheden in de gemeenteraad van Rotterdam over het verschijnen van de Turkse actiefilm Kurtlar Vadisi Vatan, een kunstzinnige kijk op de couppoging van 15 juli 2016 in Turkije waar FETÖ (Fethullahistische Terreurorganisatie) achter zit.

Advertentie

Volgens het CDA, in informele kringen bekend als een Gülenistisch bolwerk, zou de film kunnen zorgen voor spanningen in Rotterdam en in het bijzonder voor “Bepaalde groepen Turkse Rotterdammers”. Volgens de CDA-fractie zou het goed zijn om goed te bezien wat de gevolgen kunnen zijn van het grootschalig vertonen van de film. De Christelijke partij zou er “Vanuit diverse kanten” op gewezen zijn dat er “Getwijfeld zou moeten worden aan de achterliggende boodschap van de film”. Een nietsverhullende boodschap van de CDA-fractie en de zenders van die signalen. Invloedrijke Gülenisten in Nederland deden er op sociale media alles aan om Pathé onder druk te zetten en de film te censureren.

Tijdens de aangevraagde Regeling van Werkzaamheden, dat donderdag plaatsvond, maakten zowel NIDA als de SP korte metten met de nietsverhullende donkere bedoelingen van het CDA. NIDA-voorman Nourdin El Ouali noemt een reeks Amerikaanse oorlogsfilms op en reageert volgens het AD fel: “Waar zijn we in hemelsnaam meer bezig, gaan wij in de gemeenteraad nu echt debatteren over de bedoeling van films en boeken? Deze (Amerikaanse) films verheerlijken een illegale invasie in Irak, en zelfs martelingen worden goedgepraat. Sommige films worden gesteund door het Pentagon. Ja inderdaad, een buitenlandse mogendheid! Bizar hoe we nu onze tijd verdoen met dit debat, dat de spanningen alleen maar opjut.”

Ook SP-fractievoorzitter Leo de KLeijn wilde donderdag niet verder debatteren: “Een dieptepunt dat we hierover praten, de tijd van de Kulturkammer is gelukkig voorbij. En complottheorieën? Die kom je in wel meer films tegen.”

Een beschrijving van de film volgens Pathé:
15 juli 2016, een onheilspellende nacht waarin de Turkse Natie met haar vaderlandsliefde een heldenverhaal heeft geschreven.

Er wacht een verrassing op Polat Alemdar en zijn team die in Noord-Irak met een operatie bezig zijn. Op de kaart van Turkije die zij in handen hebben gekregen, staan niet alleen strategische plaatsen zoals militaire eenheden en speciale operaties centra, maar ook een plaats op de grens: Yalavuz.
Vijanden die al eeuwenlang op een mogelijkheid wachten om het land van de Turken te bezetten, staan met een groot leger tegen de grens en wachten het bericht van de staatsgreep af. Polat Alemdar en zijn team zullen samen met de Turkse Natie tegen de vijanden in en buiten het land strijden.