Home Nieuws New York Times portretteert islam negatiever dan kanker

New York Times portretteert islam negatiever dan kanker

Uit een onlangs verschenen rapport uitgebracht door een in Toronto gevestigd adviesbureau is gebleken dat de westerse mainstreammedia een negatief en vertekend beeld van de islam en moslims portretteert in hun koppen.

Advertentie

Het rapport, getiteld ‘Zijn moslims collectief verantwoordelijk? Een Sentiment Analyse van de New York Times’, heeft The New York Times als case study gebruikt, bij het maken van vergelijkingen tussen het gebruik van de woorden islam/moslims en andere woorden zoals kanker, alcohol, Yankees, christendom en Republikeins.

Het rapport werd uitgebracht met data van The New York Times tussen 1990 tot 2014. Het vergeleek de koppen om “Specifieke termen te identificeren die geassocieerd worden met islam en moslims, terwijl deze werden gecategoriseerd als positief, negatief of neutraal”.

Volgens de bevindingen uit het rapport hadden 57% van de koppen die de woorden islam/moslim bevatten, negatieve betekenissen gekoppeld aan ze, terwijl slechts acht procent van de krantenkoppen positief waren.

In vergelijking met andere sleutelwoorden waarmee de vergelijking werd gemaakt, scoorden de woorden islam/moslim het hoogst met betrekking tot het impliceren van negatieve connotatie.

Volgens het rapport zouden de woorden ‘rebellen’ en militanten’ de meest voorkomende termen zijn die geassocieerd werden in referentie tot islam/moslims.

“De woorden die gebruikt worden om de islam te bespreken geven een vertekend beeld van de religie en haar volgelingen. Overheden in een democratische samenleving zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor hun kiezers. Als deze kiezers consequent zijn voorzien van een bevooroordeelde en troebele visie over zaken die betrekking hebben op kritieke problemen, zullen slechte beleidsresultaten onvermijdelijk zijn,” aldus het rapport.

Het rapport stelt dat het gebruik van specifieke woorden met negatieve connotatie de publieke opinie kan vormgeven op basis van het gebruik van dat woord. In het geval van de casestudy naar The New York Times stelt zij dat het gebruik van islam/moslims met negatieve connotaties de perceptie promoot dat “de islam en zijn aanhangers schuldig zijn voor de gewelddadige acties van enkelen.”