Home Nieuws Netanyahu vraagt Amerika om Saudische kroonprins Mohammad bin Salman te beschermen

Netanyahu vraagt Amerika om Saudische kroonprins Mohammad bin Salman te beschermen

Een maand na de moord op de Saudische journalist Khashoggi, is zijn stoffelijk overschot nog steeds niet gevonden. De Saudi’s die aanvankelijk ontkenden dat er iets met Khashoggi gebeurd zou zijn, gaven na internationale druk toe dat de journalist in het Saudisch consulaat was vermoord. De Israëlische premier Netanyahu en de couppleger Abdel Fatah al-Sisi, die de presidentszetel van Egypte bekleedt, spannen zich in om de Saudische kroonprins te beschermen.

Advertentie

The Washington Post schrijft dat in een vertrouwelijk gesprek tussen Mohammad bin Salman, Trump’s schoonzoon Jared Kushner en de nationale veiligheidsadviseur John Bolton, daags na de verdwijning van Khashoggi en voor de bekentenis van de Saudi’s over de moord, Khashoggi een “gevaarlijke islamist” is genoemd door de kroonprins.

MBS drong er bij Bolton en Kushner op aan om het Amerikaans-Saudisch bondgenootschap te beschermen en zei dat Khashoggi lid was van de moslimbroeders, een groep waar Bolton en andere leden van de racistische Trump-regering zich tegen verzetten.

Een belangrijk strategische partner

Israël en Egypte spanden zich in de periode van Khashoggi’s verdwijning tot aan de bekentenis van de moord op Khashoggi door Saudi Arabië ook in om de kroonprins af te schermen voor verantwoordelijkheid, zelfs nu blijkt dat zijn persoonlijke lijfwachten betrokken waren bij het moordcomplot. Benjamin Netanyahu en coupgeneraal Abdel Fatah al-Sisi hebben de afgelopen dagen contact gelegd met de Trump-regering om hun steun uit te spreken voor de Saudische kroonprins. Netanyahu en Sisi zeggen dat Mohammad bin Salman een belangrijke strategische partner in de regio is.

“Vredesdeal”

Er spelen ook andere zaken. Israël, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben zich achter de Trump regering geschaard om druk uit te oefenen op Iran en een vredesdeal waar voornamelijk Israël profijt van zal hebben, door de strot van de Palestijnen te duwen. De roekeloosheid waarmee de favoriete Arabische prins van Netanyahu dood en verderf zaait in Jemen en in de Saudische ambassade in Istanbul, lijken voor nu de plannen voor dat ‘vredesplan’ in de vrieskist te hebben gestopt.

De Saudi’s hebben meerdere malen hun verklaringen gewijzigd over wat er met Khashoggi gebeurd is: Khashoggi zou het consulaat hebben verlaten; toen overleed hij per ongeluk tijdens een spontaan ontstaan vuistgevecht; maar uiteindelijk was hij wel vermoord, maar zou het team op eigen houtje hebben gehandeld. Turkije heeft Saudi Arabië verzocht om de 18 verdachten die zijn opgepakt voor betrokkenheid bij de moord te overhandigen om ze zo zelf te kunnen ondervragen, maar de Saudi’s willen daar niet aan en weigeren uitlevering. Alle pijlen wijzen vooralsnog naar kroonprins MBS, die zijn positie, ondanks hulp vanuit Tel Aviv, steeds harder ziet wankelen.