Home Nieuws “Netanyahu rusteloos na mislukking opdelen Syrië met terreurorganisatie PKK”

“Netanyahu rusteloos na mislukking opdelen Syrië met terreurorganisatie PKK”

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, heeft maandag hard uitgehaald naar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zegt dat Netanyahu nogal rusteloos lijkt omdat hij weet dat hij Syrië niet heeft weten op te splitsen.

Advertentie

Cavusoglu sprak op een persconferentie met zijn Tunesische collega Jhinaoui en zegt dat Benjamin Netanyahu sympathie heeft voor de terreurorganisatie PKK, omdat hij de groep wilde gebruiken om Syrië op te delen.

Toen zijn plan in duigen viel, lijkt hij rusteloos… de gedeelde eigenschappen van de PKK en Netanyahu zijn dat ze beiden babymoordenaars zijn,” aldus Cavusoglu.

Netanyahu, die momenteel kampt met een binnenlandse crisis, lijkt de crisis te willen bezweren met aanvallen op de Turkse president Erdogan. Netanyahu bekritiseerde na het terugtrekkingsbesluit van Amerikaanse soldaten uit Syrië, de Turkse aanwezigheid op Cyprus en de anti-terreuroperaties tegen de PKK. Erdogan liet het niet over zijn kant gaan en reageerde met “Israël heeft geen recht om wie dan ook te beschuldigen voordat het verantwoording aflegt voor haar eigen zondes, misdaden tegen de menselijkheid, massamoorden en vernietiging. Jij bent de stem van onderdrukkers. Jij maakt je schuldig aan staatsterreur.” 

De opmerkingen van Mevlut Cavusoglu komen niet zomaar uit de lucht vallen. Het enige land dat het illegale referendum in 2017 in Irak steunde was Israël. Israël heeft een bijzonder geopolitiek belang bij het fragmenteren van het Midden Oosten. In 2002 was het oorlogscolporteur Benjamin Netanyahu die voor een Amerikaanse Senaatscommissie pleitte voor het afzetten van Saddam Hussein, omdat het volgens hem “Positieve effecten” zou hebben voor de regio. De gevolgen van de illegale westerse invasie van Irak in 2003 bleken voor de lokale bewoners desastreuze gevolgen te hebben. Uit het tot puin en as gebombardeerde land kwam de terreurbeweging ISIS tevoorschijn, dat geleid werd door kopstukken die uit gevangenschap werden vrijgelaten door de Amerikanen. De strijd tegen ISIS bleek een legitiem excuus om territoriale plannen voor het Midden Oosten waar te maken en andere Amerikaans- en Israëlisch-gezinde terreurbewegingen zoals PKK/YPG onder te brengen in een ad-hoc “coalitie” met de nieuwe misleidende naam SDF en te bewapenen.