Home Nieuws Nepnieuwsuur in aanloop naar Turks offensief tegen terreurbeweging PKK

Nepnieuwsuur in aanloop naar Turks offensief tegen terreurbeweging PKK

NOS Nieuwsuur verspreidt in aanloop naar een aanstaand Turks grondoffensief tegen de terreurbeweging PKK in het noorden van Syrië nepnieuws. Turkije is één van de weinige landen in de wereld die een grondoorlog heeft gevoerd tegen de terreurbewegingen ISIS en PKK en bereidt zich nu ook voor om in het oosten van de rivier de Eufraat de terreurbeweging PKK van haar grens te verdrijven, tegen het zere been van interventiepropagandisten en neoconservatieven.

Advertentie

Het aangekondigde vertrek van de Amerikanen uit het noorden van Syrië heeft wereldwijd voor een schokgolf gezorgd onder neoconservatieven en interventiepropagandisten. NOS-correspondent Lucas Waagmeester nam donderdag alvast een voorsprong op de berichtgeving die we de komende tijd kunnen verwachten. Turkije kondigde ondertussen aan dat het nog even wacht met de grondoorlog tegen de PKK, mogelijk om Amerikaanse soldaten tijd te geven om te vertrekken.

Waagmeester reflecteert in Nieuwsuur op de aankondiging van Trump om Amerikaanse soldaten uit Syrië terug te trekken en wie daarvan zullen profiteren. Daar plaatst hij Turkije in hetzelfde rijtje als Assad, Iran, Rusland en ISIS. Het is een simpel trucje van hem, om in dit geval de guilt-by-association drogredenering te gebruiken om Turkije in een slecht daglicht te plaatsen bij het argeloze Nieuwsuurpubliek.

Waagmeester zegt dat de Turken “Al lange tijd azen op een offensief tegen Koerdische milities die daar nu bescherming vinden van die Amerikanen” waar Jeroen Wollaars zijn voorgekookte reactie op geeft en zegt “Dat zijn dus die Koerdische milities die ook dus tegen IS hebben gevochten en dus waarschijnlijk door Erdohan [sic] aan het korte eind gaan trekken hier“.


Waagmeester vervolgt: “Ja, zij hebben dus vier jaar lang het vuile werk opgeknapt voor de Amerikanen, Raqqa verovert op IS, ook veel gebied extra verovert voor zichzelf“. Volgens Waagmeester zal het Turks offensief ook grote gevolgen hebben voor het noorden van Syrië, omdat het ook over grote bevolkingscentra gaat zoals Kobane, waar vandaan grote bevolkingsgroepen op de vlucht zullen slaan naar Noord-Irak (de enige kant waar naartoe ze op zullen kunnen volgens Waagmeester) net zoals bij de strijd tegen ISIS jaren geleden. Over de honderden duizenden Koerden die Turkije via Kobane heeft opgevangen aan de veilige kant van de grens (zo’n 200.000 in een kwestie van uren) wordt geen woord gesproken. Waagmeester en zijn collega schetsen hier het beeld dat de terreurbeweging PKK synoniem is voor Koerden en dat de PKK tegen ISIS heeft gevochten. In werkelijkheid marcheerde de terreurgroep PKK vooral platgebombardeerde steden in Syrië binnen. Aan de talloze oorlogsmisdaden die de terreurgroep PKK heeft gepleegd, zoals etnische zuiveringen en het uitmoorden van de Koerdische oppositie wordt zoals gebruikelijk ook geen enkel woord gewijd.

Op vrijdag doet Nieuwsuur hetzelfde dunnetjes over. Ditmaal met Peshmerge Morad, die zich begin dit jaar voor het Turks offensief in Afrin tegen de terreurgroep PKK, ook al in de schijnwerpers manoeuvreerde, omdat zijn ouders in Afrin wonen. Nu wonen zijn ouders nog steeds in Afrin, dat al schoongeveegd is van de terreurgroep PKK, maar de locatie wordt nu breder getrokken. Peshmerge’s ouders wonen nu in Noord-Syrië, niet ver van de Turkse grens. Nieuwsuur zet geen enkele kritische kanttekening bij het interview met Peshmerge Morad, die claimt dat het vertrek van de Amerikanen “Betekent dat de Koerden niet meer worden beschermd tegen Turkije, dat hen als aartsvijanden ziet“. Peshmerge mag hier vrijelijk de PKK gelijkstellen aan Koerden, zonder weerwoord en maakt een generalisatie over dat Turkije Koerden als aartsvijand ziet. Dit is het exacte propagandaframe dat de PKK ook gebruikt om kinderen te rekruteren. Door ze te doen geloven dat Turkije Koerden als aartsvijand ziet. De grote groep Koerden die zich niet vertegenwoordigd zien door en lijden onder de terreurbeweging PKK, zoals Yasin Börü en zijn vrienden die zijn vermoord door PKK’ers bij de Kobane-rellen van 2014, zullen dit ongenuanceerde beeld tegenspreken.

Peshmerge Morad is dezelfde persoon die in april 2018 samen met Zimnako Karem van de ‘Koerdische kerk’, een marginale christelijke groepering die het evangelie wil verspreiden onder Koerden, te gast was als actiegroep Hart voor Afrin bij de commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer en werd er ontvangen door onder andere SP-Kamerlid Cem Lacin.

Onhoudbare partijdigheid NOS bij berichtgeving over terreurbeweging PKK

PKK’s HOAX stories from Afrin: burning buildings, the walking dead & mutilated suicide bombers