Home Overig Nederlandse student reconstrueerde couppoging Turkije

Nederlandse student reconstrueerde couppoging Turkije

De 25-jarige Nederlandse student Christiaan Triebert reconstrueerde de avond en nacht van de militaire couppoging in Turkije aan de hand van WhatsApp-gesprekken van de coupplegers en openbaar beschikbare informatie.

Christiaan, woonachtig in Maleisië met zijn vriendin, reconstrueerde in een week tijd de whatsapp-gesprekken die de coupplegers voerden. Hij wist de gesprekken te ontcijferen, deze aan de werkelijke gebeurtenissen te koppelen en publiceerde zijn bevindingen via Bellingcat.

Advertentie

De Nederlandse student wist in die week de Whatsapp-groep van de Turkse coupplegers te ontcijferen en publiceerde die. “Het is alsof je zelf in de groep zit,” verklaart hij tegenover de NOS.

Christiaan verhuisde onlangs naar de hoofdstad van Maleisië met zijn vriendin. Hij schrijft er zijn masterscriptie voor de Kings College universiteit in Londen voor de master Conflict, Security & Development. “Londen was te duur om te wonen en hier is het eten beter.” 

Aan de hand van WhatsApp-gesprekken die op sociale media verschenen en de afbeeldingen die Al Jazeera Turk beschikbaar stelde, reconstrueerde Christiaan de coup. Twitteraar @HasAvrat zou de vertalingen van de gesprekken hebben gedaan.

Het verslag is een chronologische en zeer gedetailleerde beschrijving van wat er heeft plaatsgevonden op de avond van de coup aan de hand van openbaar toegankelijke informatie.

Zelfs de kleinste details op de avond van de coup komen aan bod, zoals het bevel om te voorkomen dat politieversterkingen uit het politiebureau van Bayrampasa zouden uitrukken. Een tank blokkeerde de ingang van dat politiebureau op een bevel via de WhatsApp-groep “Yurtta Sulh”.

Christiaan krijgt naar eigen zeggen niets betaald en doet alles in zijn vrije tijd.