Home Nieuws Nederlandse Pater geëxecuteerd in Syrië

Nederlandse Pater geëxecuteerd in Syrië

Dutch Jesuit Father Frans van der Lugt chats with civilians, urging them to be patient, in the besieged area of Homs

Advertentie

Christenen en Moslims zijn gelijk
Pater Frans van der Lugt (75) is doodgeschoten in Homs. Dat zeggen de organisatie Syrian Observatory for Human Rights en de Syrische priester Assad Nayyef. Ook de Nederlandse Orde van de Jezuïeten, waar Van der Lugt lid van was, bevestigen zijn dood. De Nederlandse geestelijke leefde al sinds het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw in Syrië. Hij weigerde Syrië te verlaten tijdens de burgeroorlog en bekommerde zich om het lot van zowel Christenen als Moslims.

Assad verhongert ons
Van der Lugt zou bewust geëxecuteerd zijn door een Syrische schutter die hem eerst in elkaar geslagen zou hebben. Van der Lugt bevond zich in een klooster in de buurt Bustan Al-Diwan in Homs toen hij werd vermoord. In dit klooster woonde Van der Lugt al tientallen jaren. In januari deed Van der Lugt een noodoproep aan de wereld, om de Syriërs die worden uitgehongerd door dictator Assad, te helpen.

Op straat geëxecuteerd 
Frans van der Lugt, die ver in zijn zeventigste levensjaar was, stond bekend als een vrijgevige en behulpzame man, in het door de oppositie gecontroleerde gebied in Homs, dat al twee jaar belegerd wordt. De pater heeft tot op het laatste moment geweigerd om de belegerde stad te verlaten. De motieven van zijn executie zijn tot op heden onbekend. De Syrische observatie voor mensenrechten, een in Groot-Brittanië residerende mensenrechtenorganisatie verklaarde eerder dat hij twee maal in het hoofd was geschoten midden op straat.

Ziet mensen niet als Christenen of Moslims
Jan Stuyt, secretaris van de Nederlandse Jezuïten bevestigde eerder dat Frans van der Lugt is vermoord.
“Een man drong zijn huis binnen, nam hem mee naar buiten en schoot hem twee keer in het hoofd voor zijn residentie”, verklaarde Jan Stuyt. Frans van der Lugt bracht ruim 50 jaar door in Syrië en beschouwde Syrië als zijn thuis. “De Syriërs hebben mij zoveel gegeven, zoveel vriendelijkheid, zoveel inspiratie en alles wat ze hadden. Als de Syrische bevolking lijdt, dan wil ik in hun pijn en in hun worstelingen delen”, verklaarde de Pater eerder in februari. Hij weigerde om Homs te verlaten, zelfs toen er onder de supervisie van de VN eerder dit jaar, 1400 mensen geëvacueerd werden naar veiligere oorden. De pater arriveerde in 1966 in Syrië, nadat hij twee jaar daarvoor in Libanon verbleef en Arabisch studeerde. Hij leefde daar in een Jezuïeten-klooster en hielp arme families. ‘Ik zie mensen niet als Moslims of Christenen, ik zie alleen maar mensen’ verklaarde hij eerder aan journalisten in de door oorlog geteisterde stad Homs.

Een man van vrede
In een verklaring, sprak het Vaticaan over de pater: ‘hij was een man van vrede’ en ‘dat het een groot verlies heeft geleden’, nadat het bericht van zijn dood hen bereikte. “Dit is de dood van een man van vrede, die grote offers heeft gebracht om loyaal te blijven aan de Syrische bevolking, ondanks de grote risico’s en de problematische omstandigheden”, aldus de woordvoerder van het Vaticaan, Federico Lombardi.

Assad is verantwoordelijk
Volgens de Syrian Observatory for Human Rights, is de pater die goede contacten onderhield met het Vrije Syrische Leger, geëxecuteerd door leden van aan de Syrische president Assad gelieerde milities. Betrouwbare bronnen daarover ontbreken tot op heden.

Vorig artikelApartheid Israël ettert voort
Volgend artikelAlphen herdenkt slachtoffers terroristische aanslag schizofrene PVV’er