Home Nieuws Nederlandse media ontwijken angstvallig term nazi’s bij bezetting islamitische school door kinderbedreigende...

Nederlandse media ontwijken angstvallig term nazi’s bij bezetting islamitische school door kinderbedreigende fascisten

Nederlandse media zijn maandag eensluidend over de actie van het neonazistische Identitair Verzet in Amsterdam. Twee neonazi’s van het ID-verzet bezetten maandag het dak van een nieuwe islamitische basisschool in Amsterdam Nieuw-West. Kinderen waren genoodzaakt onder het spandoek door het gebouw binnen te gaan.

Advertentie

De term nazi’s, neonazi’s of extreemrechts wordt door geen enkele krant in de kop gebezigd. De twee mannen worden daarentegen aangeduid met neutralere termen zoals “Mannen” (Parool.nl, Telegraaf), “Demonstranten” (NOS) of “Mannen met bivakmutsen” (AT5, RTL Nieuws). NRC houdt het bij een wat laffe neutrale kop met “Dak nieuwe islamitische basisschool bezet”. Omroep Venlo was één van de omroepen die het taboe doorbrak en sprak van een “extreemrechtse actiegroep”.

Werknemers van de school probeerden de extremistische racisten van het dak te halen. Daarbij zou over en weer flink zijn getrokken en geduwd. Leerlingen zijn onder het spandoek van de neonazi’s de school binnengegaan.

Politie haalde de twee kinderbedreigende neonazi’s later in de ochtend van het dak van de nieuwe islamitische basisschool waar ze een spandoek hadden opgehangen met de tekst “Wie islam zaait, zal sharia oogsten”. Volgens een verslaggever van AT5 riepen de neonazi’s leuzen als “Salafisme en terrorisme”.