Home Nieuws Nederlandse kiezer schrijft geschiedenis, rekent af met populisten

Nederlandse kiezer schrijft geschiedenis, rekent af met populisten

Terwijl de eerste uitslagen van IPSOS erop wezen dat de PvdA met vijf zetels de grootste wordt in Nederland bij de Europese Verkiezingen, behalen VVD en CDA volgens de eerste exitpolls beiden vier zetels. GroenLinks en Forum voor Democratie komen uit op drie zetels. Nederlandse kiezers hebben vooral afgerekend met de populisten van de nationalistische Socialistische Partij van Lilianne Marijnissen en de PVV van Geert Wilders.

Advertentie

Naast de peiling van IPSOS hield ook GeenPeil een alternatieve steekproef in 708 stembureaus. Volgens GP krijgt PvdA onder leiding van Frans Timmermans er nog een restzetel bij en komt het daarmee uit op zes zetels. De extreemrechtse partij PVV en de populistisch-linkse partij SP behalen volgens de GS-steekproef allebei geen zetels en komen dus niet terug in het Europarlement. Een flinke klap voor zowel de PVV als de SP, die respectievelijk 4 en 2 zetels in het Europees Parlement bekleedden.

Populistisch blok slinkt

De grootste verliezer van deze verkiezingen is de PVV van de veroordeelde racist Geert Wilders, die van 4 naar geen zetels gaat, terwijl de extreemrechtse partij Forum voor Democratie uit het niets met 3 zetels in het Europees Parlement komt. Het populistische blok PVV (4), SP (2) en FvD (0) slinkt daarmee met 3 zetels naar de 3 zetels die de extreemrechtse partij FvD heeft behaald. SP-kiezers zijn naar verwachting weggelopen door het populistische gedram van enkele kopstukken en de smakeloze campagne tegen Frans Timmermans, terwijl de PVV mogelijk is afgetroefd door Forum voor Democratie.

Nieuwkomer DENK, die in 2017 nog 216.000 kiezers wist te mobiliseren, blijft volgens GP steken op zo’n 1.2% van de stemmen (met een opkomst van 41% is dat ruwweg 65.000 tot 70.000 stemmen) en behaalt geen zetel. Ook VOLT lukt het niet om een zetel te halen met 1.9% van de stemmen.