Home Nieuws Nederlandse journalist moet Israël verlaten van Netanyahu-regime

Nederlandse journalist moet Israël verlaten van Netanyahu-regime

De Nederlandse journalist Derk Walters, die sinds 2014 in Israël werkt voor het NRC Handelsblad, moet uiterlijk op 1 juli het land uit van het Netanyahu-regime. Dat meldt de NOS.

Advertentie

NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch bevestigt dat het gebeurt op bevel van het Government Press Office, dat onder minister president Benjamin Netanyahu valt.

Volgens Vandermeersch besloot het Israëlische regime dat Walters nog maar een visum van drie maanden zou krijgen. “Formeel protest van de hoofdredactie tegen deze uitwijzing van onze correspondent heeft niet geholpen. Op 4 april bevestigde Israël het besluit. Wij kunnen niet anders dan het besluit te zien als een poging van Israël om vrije en kritische nieuwsgaring over dat land te belemmeren,” zegt Vandermeersch in een toelichting.

Walters kreeg begin 2016 van de directeur van het Foreign Press Department te horen dat de Israëlische ambassade bezorgd was over de manier waarop NRC schrijver over Israël en verweet hem activisme. Volgens de directeur zou één van de stukken van Walters een legitimatie bevatten voor het neersteken van Joden door Palestijnen.

GPO besloot eind vorig jaar NRC niet langer als een mediaorganisatie te beschouwen en dat geen enkele van de NRC-journalisten nog een accreditatie zou krijgen. Eén van de redenen daarvoor zou een brief zijn geweest van de Amsterdamse zionistische advocaat Loonstein, voorzitter van de radicale actiegroep Federatief Joods Nederland. Volgens Vandermeersch zou het gaan om meer dan pesterijen: “Ons vermoeden dat het eigenlijk om pesterijen ging werd intussen bevestigd uit een interne nota die per vergissing werd meegestuurd bij een van de mails van de GPO. ‘Hierbij is mijn suggestie voor een antwoord aan verslaggever Derk Walters’, schreef daar directeur Ron Paz aan zijn baas Nitzan Chen. ‘We gaan ze flink laten zweten, we laten alle opties op tafel liggen, inclusief een complete verandering van onze beslissing, en we geven het ministerie van Buitenlandse Zaken ook een beetje inspraak. Wat denk jij? Opmerking: ik maak het hem moeilijk over zijn adres in Tel Aviv, omdat ik weet dat hij naar Oost-Jeruzalem is verhuisd – dat heeft hij op zijn Facebook gepost’.

Na protest van de Nederlandse ambassade in Israël zou de NRC wel weer erkend zijn als nieuwsorganisatie, maar was de uitwijzing van Walters nog niet ongedaan gemaakt.