Home Nieuws Nederlandse gevangenissen gaan 300 topcriminelen uit Noorwegen huisvesten

Nederlandse gevangenissen gaan 300 topcriminelen uit Noorwegen huisvesten

Noorwegen is van plan gevangenisruimte in Nederland te huren te midden van de grote gevangenisexpansie van het land, waar men zo’n 300 gevangenen naar het buitenland zal sturen naar de gehuurde cellen. Dat meldt de Noorse krant Aftenposten.

Advertentie

“We hebben gesprekken met de Nederlandse autoriteiten over de mogelijkheid om gevangenis plaatsen te huren in Nederland,” aldus de Noorse minister van Justitie Anders Anundsen.

Anundsen stelt dat op dit ogenblik ongeveer 1.300 mensen wachten om in een Noorse cel gevangen gezet te worden, een aantal dat voortdurend groeit.
“De situatie met Noorwegen is anders, omdat Noorwegen geen directe buurland is, geen lid is van de Europese Unie en de taal is anders,” dat zei Fred Teeven, de Nederlandse staatssecretaris verantwoordelijk voor de gevangenissen in een brief aan het Nederlandse parlement.

Het is normaal voor Nederland om gevangenen uit buurland België te accepteren en dit doet men al jaren. De nieuwe overeenkomst met Noorwegen zal echter anders zijn. Gevangenissen die Noorse gevangenen huizen, zullen Noorse gevangenisdirecteuren hebben en functioneren onder het Noors recht. Zoals het tot nu toe wordt aangenomen zullen gevangenen die een langdurige gevangenisstraf moeten uitzitten worden gedeporteerd naar gevangenissen in Nederland.

De minister verwacht dat de overeenkomsten in de nabije toekomst zullen worden ondertekend, terwijl de eerste groep van gevangenen naar Nederland in de eerste helft van 2015 worden verwacht.

Het Noorse parlement zal binnen korte termijn de overeenstemming beoordelen en zal dan een uiteindelijk besluit nemen.