Home Nieuws Nederlandse gemeenten importeren spanningen tussen PKK-extremisten en Koerden/Turken

Nederlandse gemeenten importeren spanningen tussen PKK-extremisten en Koerden/Turken

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zegt in een reactie dat de oorzaak van de spanningen tussen Turken en Koerden in Turkije ligt. Hij reageert daarmee op een brief van de minister van Veiligheid en Justitie Fred Grapperhaus, waarin de minister schrijft dat gemeenten het voortouw moeten nemen in het verminderen van vermeende spanningen. Vanuit gemeenschappen leeft het idee dat gemeenten bewust spanningen importeren door optochten met terreursymbolen toe te staan.

Advertentie

In werkelijkheid zijn er geen spanningen tussen Turken en Koerden, maar tussen een groep sympathisanten van een internationaal erkende terreurbeweging en mensen die deze terreurbeweging niet steunen.

Grapperhaus reageert in zijn brief op Kamervragen van DENK, die wil dat demonstraties van terreurbewegingen niet zouden mogen plaatsvinden in Nederlandse straten. Grapperhaus is het daar, ondanks de geweldsuitbarstingen van PKK’ers, niet mee eens en schrijft dat vreedzame demonstraties moeten kunnen.

De demonstraties met vlaggen van de terreurorganisatie PKK verliepen allerminst vreedzaam. Onschuldige omstanders in Amsterdam werden mishandeld, terwijl ook twee taxichauffeurs vol op beeld werden aangevallen door dolgedraaide terreursympathisanten. Een andere groep blokkeerde tijdens spitsuur de toegangspoortjes op het Centraal Station van Utrecht.

Het blijft niet alleen bij demonstraties. Ook Turkse en Koerdische verenigingen zijn in de afgelopen weken veelvuldig aangevallen door PKK-sympathisanten. Zo was de Geylani Vereniging in Rotterdam, dat opgericht is door Koerden en ook wordt bezocht door Koerden, het doelwit van PKK-jeugd. Terwijl gemeenten weigeren om de Nederlandse wet na te leven en op te treden tegen terreurvlaggen, lopen de spanningen tussen een kleine groep PKK-extremisten en de grote gematigde groep Koerden en Turken ontegenzeggelijk op. Ook in ons buurland Duitsland, zijn burgers aangevallen op straat door PKK-extremisten. Op beelden is te zien hoe een gezin met kinderen wordt belaagd in hun auto. Wonder bij wonder is het gezin ongedeerd gebleven.

De autoriteiten beroepen zich op de demonstratievrijheid in de Nederlandse wet, maar die voorziet niet in demonstraties waarbij vlaggen van een door Nederland erkende terreurorganisatie worden gedragen. Het grondwettelijk recht op betogen en het gegeven recht op basis van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is niet absoluut. Misbruikclausule van Art. 17 EVRM ontneemt de terreurbeweging PKK het recht op betoging en vereniging. In het openbaar tonen van vlaggen van terroristische organisaties die tot doel hebben geweld te plegen tegen bepaalde bevolkingsgroepen is ook verboden op grond van artikel 137d en 137cvan het Wetboek van Strafrecht.

Ook journalisten verzaken hun taak als objectieve nieuwsbronnen en refereren stelselmatig aan PKK-sympathisanten als ‘De Koerden’, terwijl statistieken uit Duitsland aantonen dat het om een marginale groep binnen de Koerdische gemeenschap gaat. In Duitsland kan de terreurorganisatie PKK rekenen op sympathie van ongeveer 1.75% van de inwoners met een Koerdische achtergrond.

Burgemeester Aboutaleb raakte uit de gratie bij de moslimgemeenschap in Nederland na herhaaldelijke misstappen die hij zette. Zo noemde hij een Palestijnse vlag die geprojecteerd werd op het stadhuis van Rotterdam volgens ingewijden ‘Gevelvervuiling‘. Ook zijn optreden tegen jongeren die tegen de karikatuur Zwarte Piet betoogden en de buitenproportionele schoffering van Turkse diplomaten hebben bijgedragen aan het wantrouwen.

De argwaan in de richting van Aboutaleb is niet nieuw. Uit Wikileaks-documenten zou blijken dat de Amerikanen Aboutaleb als één van hun belangrijkste informanten uit de moslimgemeenschap in Nederland beschouwden. Zelf zegt Aboutaleb geen informant geweest te zijn voor de Amerikanen.