Home Economie Nederlandse boeren proberen Russische boycot te omzeilen met label “Made in Turkey”

Nederlandse boeren proberen Russische boycot te omzeilen met label “Made in Turkey”

Europese voedselproducenten zijn naar verluid op zoek naar een manier om de Russische boycot op voedselimport uit het Westen te omzeilen. Dit zou men doen door de Russische autoriteiten te misleiden over de herkomst van de producten en ze te labelen als zijnde afkomstig uit landen die niet geboycot worden door Rusland, met inbegrip van Turkije. Dat meldt de Turkse krant Hurriyet 

Advertentie

“Sommige EU-landen zijn begonnen met het verzenden van hun producten naar Wit-Rusland, zonder vermelding van de werkelijke land van hun herkomst. Zij schrijven bijvoorbeeld Macedonië op het etiket, maar we hebben gemerkt dat het eigenlijk Polen en Griekenland is. De Macedonische herkomst kon niet bevestigd worden”. Het Russische persbureau Itar-Tass citeerde Sergei Dankvert, hoofd van de Russische voedselveiligheid waakhond Rosselkhoznadzor.

Rosselkhoznadzor zei dat het de levering van een aantal verboden landbouwproducten heeft geblokkeerd die de gesanctioneerde landen Polen en Griekenland probeerden te leveren via Wit-Rusland.

Itar-Tass meldde ook dat de waakhond leveringen van appels, perziken, pruimen en tomaten uit Wit-Rusland heeft tegengehouden waarop het land van herkomst niet was vermeld of het land van herkomst als Turkije, Servië, Macedonië of Afrikaanse landen (in het bijzonder Zimbabwe) was aangemerkt.

Doordat deze leveringen zonder de geldige certificering werden aangeleverd, wekte dit argwaan bij Rosselkhoznadzor. Een analyse van de waakhond toonde aan dat de leveringen groente en fruit afkomstig waren uit Polen, Slovenië, Nederland, Litouwen en enkele andere EU-landen.

“We zijn de situatie actief aan het monitoren en zullen partijen waar we twijfels bij hebben onmiddelijk controleren,” aldus Dankvert.
Hij vervolgde, “In termen van mogelijke sancties die we op zouden kunnen leggen voor deze praktijken met de verboden leveringen, houden we Wit-Rusland verantwoordelijk en zullen we ook aan hen beperkingen opleggen”.

VOC Mentaliteit