Home Nieuws Nederlands bedrijf hielp CIA bij afluisteren Turkije

Nederlands bedrijf hielp CIA bij afluisteren Turkije

Het Nederlandse bedrijf Philips heeft in opdracht van de Amerikaanse inlichtingendienst geholpen bij het afluisteren van NAVO-bondgenoot Turkije en tal van andere Europese en NAVO-landen. De afluisterpraktijken waren onderdeel van een grotere operatie genaamd “Operation Rubicon“.

Advertentie

De Amerikanen gebruikten voor het afluisteren van hun bondgenoten communicatiemiddelen van het Zwitserse bedrijf Crypto AG, waarmee je versleutelde berichten kon versturen, bijvoorbeeld tussen ambassades. De samenwerking tussen het bedrijf Crypto AG en de VS gaat terug tot in de Tweede Wereldoorlog, waarin het codeermachines maakte voor het Amerikaans leger. Het bedrijf groeide uit tot een internationale topspeler en exporteerde encryptiemachines naar 120 landen.

Wat de klanten van Crypto AG echter niet wisten, was dat het bedrijf eigendom was van de CIA (+NSA) en BND, de Amerikaanse en Duitse inlichtingendiensten. De machines die het bedrijf produceerde werden zo gemanipuleerd dat de inlichtingendiensten een achterdeurtje hadden om de codes te breken die landen gebruikten om versleuteld mee te communiceren.

Operatie Rubicon werd weliswaar geleid door de Amerikanen en de Duitsers, maar werd ook bijgestaan door Denemarken, Frankrijk, Israël, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. “Bondgenoten” die actief werden afgeluisterd waren België, Griekenland, Italië, Portugal, Spanje en Turkije. Landen zoals China en de Sovjet-Unie kochten nooit iets van het bedrijf, omdat ze zoals nu blijkt terechte bedenkingen hadden bij het product. De Duitsers verlieten het partnerschap uiteindelijk de negentiger jaren, maar de Amerikanen, die het aandeel van de Duitsers in Crypto AG overnamen, wrongen de inlichtingen via Crypto AG tot de laatste druppel uit tot aan 2018. Het bedrijf zegt zelf van niets te weten en ook Zwitserse regeringsfunctionarissen doen alsof hun neus bloed, terwijl uit officiële documenten van de CIA en BND blijkt dat ook zij er decennia weet van hadden.

Topcryptograaf Cees Jansen die destijds werkzaam was voor het Nederlandse bedrijf Philips bevestigt tegenover Argos dat hij actief heeft meegewerkt aan het leveren van afgezwakte versies van een telexapparaat dat Turkije al gebruikte voor communicatie tussen NAVO-bondgenoten, maar die het ook wilde gebruiken om te communiceren tussen ambassades en voor de interne communicatie van het Turks leger. De nieuwe bestelling van Turkije moest door Philips worden gemanipuleerd van de Amerikanen, zodat ze inzage konden krijgen in de interne communicatie van de Turken. Duitsland, een zakenpartner van de Amerikanen, weigerde daaraan mee te werken.

Argos:
“‘De NSA heeft zich toen tot Philips gewend, dat meedeed’, staat in het Duitse evaluatierapport van Operatie Rubicon.

Van Aroflex naar Beroflex
Philips produceerde samen met Siemens al een afgezwakte versie van de Aroflex voor de civiele markt. Daarvoor werd intern de term ‘Beroflex’ gebruikt, vertelt cryptograaf Jansen. “Dat stond wel op wat interne documenten, maar dat was niet algemeen bekend.”

Omdat de Turkse regering al bekend was met de Aroflex, zou de Turkse inlichtingendienst het doorhebben als een Beroflex werd geleverd. Jansen: “Dus werd ik geconfronteerd met de vraag om een Aroflex te maken, die eruit zag als een Aroflex maar in werkelijkheid een Beroflex was.” De CIA faciliteerde en boekte overlegruimtes, aldus Jansen. Bijvoorbeeld in het Holiday Inn Hotel in Eindhoven. Bij die ontmoetingen waren ook medewerkers van de NSA. “Die waren uitvoerend cryptografisch””