Home Nieuws Nederlander die zich aansloot bij terreurbeweging PKK en eerder Oekraïnse neonazi’s hielp...

Nederlander die zich aansloot bij terreurbeweging PKK en eerder Oekraïnse neonazi’s hielp gedood in Syrië

De Nederlander Sjoerd Heeger die zich aansloot bij de Syrische tak van de terreurbeweging PKK en eerder Oekraïense neonazi’s bijstond die zich schuldig maakten aan etnische zuiveringen op Russen, is omgekomen bij een autobom in Syrië.

Advertentie

Sjoerd noemde zich in gebieden die de terreurgroep YPG-PKK bezette Baran Sason. Het was in één van die gebieden, bij Deir ez-Zor, waar de YPG-PKK Syrische olievelden bewaakt voor de Amerikanen, waar de 24-jarige omkwam bij een autobom van ISIS, een andere terreurgroep in de regio.

Sjoerd H. vocht voor zijn vertrek naar de terreurgroep PKK in Syrië zij aan zij met neonazi’s in Oekraïne en postte volgens een interview dat hij gaf aan het AD in juni 2017 op obscure, spirituele websites waar wordt gediscussieerd over het Derde Rijk en het ‘pure’ Europa. Tegenover de Washington Post zei hij dat Europa haar identiteit verliest aan moslims en Afrikaanse immigranten.

Volgens schattingen vechten zo’n tientallen Nederlanders mee met de Syrische tak van de terreurbeweging PKK, tegen de terreurgroep ISIS. Volgens het OM is actieve deelname aan de strijd tegen ISIS in beginsel strafbaar.

Sjoerd H. is op foto’s te zien met het embleem van PKK-terreurkopstuk Abdullah Ocalan en ook op zijn eigen Facebookpagina spreekt hij over de man die verantwoordelijk is voor 40.000 doden als “Uncle Apo”.

Ook publiceerde hij eerder een video, waarin hij trots poseert met krijgsgevangenen terwijl ze hen PKK-liedjes laten zingen.

De YPG is hiërarchisch onderdeel van de ook door de EU erkende terreurbeweging PKK, die verantwoordelijk is voor meer dan 40.000 doden in Turkije. In 2016 nog pleegden twee door YPG getrainde terroristen terreuraanslagen in de Turkse hoofdstad Ankara, waarbij meer dan 65 doden en bijna 200 gewonden vielen. De terreurbeweging maakt zich naast zelfmoordaanslagen ook schuldig aan het inzetten van kindsoldaten, etnische zuiveringen, drugs- en mensenhandel, grootschalige fraude en afpersing in Europa en het ombrengen van politieke opponenten, ook onder de Koerdische gemeenschap.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de dood van Sjoerd H.