Home Nieuws Nederland trekt ambassadeur Turkije officieel terug

Nederland trekt ambassadeur Turkije officieel terug

Archief: een journalist wordt in elkaar geslagen door een politieagent, terwijl hij verslag probeert te te doen van het politiegeweld dat los wordt gelaten op demonstranten in Rotterdam.

Nederland heeft maandag officieel de Nederlandse ambassadeur uit Ankara teruggetrokken. Dat zegt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Halbe Zijlstra, maandag in een verklaring.

Advertentie

Nederland en Turkije hebben onlangs gesprekken gevoerd over het normaliseren van relaties na de incidenten in Rotterdam in maart 2017, waarbij Nederland verschillende Turkse diplomaten en politici blokkeerde om de eigen diplomatieke posten in Nederland te bereiken. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam gaf later aan dat de politie zelfs het bevel had gekregen om te schieten. Mensen die zich uit steun bij het Turks consulaat in Rotterdam verzamelden, werden het slachtoffer van politiegeweld. Ook journalisten moesten het ontgelden.

Zijlstra zegt in de verklaring dat er ondanks de kansen om te verzoenen tussen beide landen, er onenigheid was over de manier waarop normalisatie plaats zou moeten vinden.

Nederland trekt officieel haar ambassadeur in Ankara terug. De terugtrekking is een formele stap, omdat Turkije de toegang tot de Nederlandse ambassadeur al sinds maart 2017 ontzegt.

Zolang Nederland geen ambassadeur in Turkije heeft, zal Nederland ook geen toestemming geven voor een nieuwe Turkse ambassadeur om zijn taken op te pakken in Nederland. Deze boodschap is zojuist overgebracht aan de Turkse chargé d’affaires in Den Haag. Dit brengt een pauze met zich mee in de besprekingen met Turkije“, aldus de verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Turkije heeft nog niet gereageerd op de stap.

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat burgemeester Aboutaleb de politie het bevel had gegeven om te schieten. Dit was onjuist. Aboutaleb gaf later aan dat de politie het bevel had gekregen om te schieten, niet dat hij dit bevel zelf heeft gegeven.