Home Nieuws Nederland steunt Turkije bij operatie tegen terreurbewegging PKK in Afrin

Nederland steunt Turkije bij operatie tegen terreurbewegging PKK in Afrin

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra zegt dat Turkije zich terecht verdedigt tegen de terreurbeweging PKK in Syrië. Turkije is onlangs begonnen met operatie Olijftak om de regio Afrin aan haar grens schoon te vegen van de terreurgroep PKK.

Advertentie

Kamerlid Sadet Karabulut van de nationalistisch Socialistische Partij ging eerder op dinsdag tekeer in de Tweede Kamer, terwijl de PKK steeds meer verliezen lijdt. De SP vindt dat het kabinet zich uit moet spreken tegen de militaire operatie tegen de PKK. Karabulut claimt dat de PKK voor ‘De Koerden’ staat. Het kabinet is het daar niet mee eens.

Volgens Zijlstra bestaat de YPG niet bepaald uit ‘onschuldige lammeren’, omdat het onderdeel is van de terreurbeweging PKK. De PKK is door de EU aangemerkt als een terroristische organisatie en is verantwoordelijk voor meer dan 40.000 doden over een periode van tientallen jaren. Alleen al tussen 2015 en 2016 zijn er dertig baby’s en kinderen om het leven gekomen bij aanslagen van de terreurbeweging in Turkije.

Zijlstra zegt dat Nederland om die reden geen steun heeft verleend aan de YPG in het verleden.