Home Nieuws Nederland sluit nieuwe wapendeal met Israël

Nederland sluit nieuwe wapendeal met Israël

Afghanistan
Illustratieve foto: Afghanistan / Amber Clay

Nederland heeft een nieuwe wapendeal ter waarde van €20 miljoen gesloten met Elbit Systems, een Israëlisch defensiebedrijf dat de Nederlandse Landmacht moet voorzien van digitale militaire software. De deal komt na een follow-up contract van €41 miljoen vorige maand.

De overeenkomst tussen het Ministerie van Defensie en het Israëlisch bedrijf vertegenwoordigt een waarde van €20 miljoen en is vorige week bezegeld. Onder het contract wordt Defensie uitgerust met ‘enhanced tactical computers’, TORCH-XTM en E-LynxTM software dat voldoet aan de unieke vraag van de Koninklijke Landmacht.

Advertentie

Wapenexporten

Israël is één van de grootste wapenexporteurs ter wereld, met meer dan €5,8 miljard aan geëxporteerd militair materieel. De lijst wordt aangevoerd door respectievelijk de Verenigde Staten, Rusland en Frankrijk. Nederland exporteert jaarlijks voor €3,5 miljard aan militair materieel. De opkomende defensie-industrie in Turkije is gegroeid tot €9 miljard en exporteert jaarlijks voor zo’n €2.5 miljard aan materieel.

Twee maten

De deal tussen Defensie en het Israëlisch bedrijf Elbit Systems komt kort nadat de Tweede Kamer een motie aannam om Turkije een wapenembargo op te leggen, omdat het drones leverde aan Azerbeidzjan die gebruikt werden om de door Armenië bezette Nagorno-Karabach regio te bevrijden. Azerbeidzjan koopt echter meer wapens en drones van Israël dan van Turkije. De coulance waarmee wapendeals met Israël worden gesloten, laat zien dat het wapenembargo tegen Turkije niet is gebaseerd op principes.

Wapenembargo Turkije toont gespleten tong kabinet