Home Nieuws Nederland en Duitsland tóch niet zo democratisch als werd gedacht, willen Turks...

Nederland en Duitsland tóch niet zo democratisch als werd gedacht, willen Turks referendum verbieden

Als er in Turkije een volksraadpleging vindt over het wel of niet herinvoeren van de doodstraf, dan zouden Turkse Nederlanders daarover niet mogen stemmen, vindt demissionair vicepremier Lodewijk Asscher.

Advertentie

Wat mij betreft gaan we doodstrafreferendum in NL ook NIET toestaan“, schreef Lodewijk Asscher vrijdag via Twitter.

Asscher reageerde op het bericht dat Duitsland een verbod aankondigde op het inrichten van stembureaus om een referendum over de doodstraf te houden. Volgens de Duitsers is er ook toestemming nodig voor het houden van een referendum in de Turkse ambassade en consulaten. De Duitsers hebben aangekondigd om alle juridische middelen in te zullen zetten om dat te verbieden”.

Het verbod lijkt een gecoördineerde actie om een Turkse volksraadpleging, waarvan nog niet zeker is of deze plaats zal vinden, dwars te zitten. Ook Oostenrijk kondigde aan een referendum over de doodstraf te zullen verbieden.

President Erdogan heeft gezegd de doodstraf in te zullen voeren als de Turkse bevolking dat wil. Turken zouden zich daarover tijdens een volksraadpleging moeten uitspreken. De Turkse wet voorziet nu niet in de doodstraf voor mensen die verantwoordelijk zijn voor massamoorden, zoals de onlangs in Irak gearresteerde PKK-TAK-terrorist Haci Türmak, die verantwoordelijk is voor de dood van 278 mensen.

Wat vind jij, moet de doodstraf in Turkije in bepaalde gevallen worden ingevoerd?

Turkije moet de doodstraf weer invoeren voor mensen die terreuraanslagen plegen en verantwoordelijk zijn voor massamoorden

View Results

Laden ... Laden ...