Home Nieuws Nederland die verantwoordelijk is voor Srebrenica zou zorgvuldiger moeten handelen over term...

Nederland die verantwoordelijk is voor Srebrenica zou zorgvuldiger moeten handelen over term genocide

De Nederlandse charge d’affaires in Turkije is vrijdag op het matje geroepen door het Turkse ministerie van buitenlandse Zaken na het eenzijdig aanduiden van de Armeense kwestie als een genocide door een Kamermeerderheid in de Tweede Kamer. Turkije vindt dat Nederland voorzichtiger zou moeten handelen over termen als genocide, met het oog op haar eigen geschiedenis.

Advertentie

Een kamermeerderheid heeft zich donderdag uitgesproken voor een motie van Christenfundamentalist Joel Voordewind (ChristenUnie) om de Armeense kwestie eenzijdig aan te duiden als een genocide. Turkije heeft het besluit van de Tweede Kamer streng veroordeeld en zegt dat het juridisch niet bindend en ongeldig is.

Kamermeerderheid stemt voor politiek gewin uit Armeense kwestie

EU-minister Omer Celik zegt dat Turkije het besluit veroordeelt en het besluit irrelevant beschouwd:

“Wij geloven niet dat dit soort parlementsbesluiten die ontstaan door polemiek over de geschiedenis, bij zullen dragen aan een goede dialoog en oplossingen. Dit besluit leert ons dat een parlement dergelijke beslissingen neemt zonder enige kennis van het onderwerp. Hetgeen dat uit dit besluit voortkomt draagt op geen enkele manier bij aan het normaliseren van betrekkingen tussen Turkije en Armenië. Turkije heeft eerder haar standpunten kenbaar gemaakt, heeft het over een gezamenlijke zienswijze gehad. Onze president heeft destijds voorgesteld om een gezamenlijke Historische werkgroep op te zetten, alle archieven open te gooien en dat wat hieruit voortkomt door iedereen gerespecteerd zal worden. Op dat moment, zo zal iedereen zich het nog goed kunnen herinneren, zouden wederzijds vertrouwenwekkende maatregelen worden genomen. Terwijl we wederzijdse stappen zouden zetten om vertrouwen te kweken, hebben we gezien dat het Armeense constitutionele hof dat besluit ongeldig heeft verklaard. Daarom is door het besluit van het Constitutioneel Hof degene die hierover niet wil samenwerken, Armenië geweest”. 

Srebrenica

Hetgeen wij willen, is dat Nederland die verantwoordelijkheid draagt voor de genocide in Srebrenica, een hand heeft gehad in buitengewoon foute zaken, wiens verantwoordelijkheid bij de genocide overduidelijk is, zorgvuldiger handelt. Turkije beschouwt het besluit als irrelevant en ongeldig“.

Gespleten tong Frankrijk en Nederland inzake de Armeense kwestie

Turkije riep op 17 februari al eens de charge d’affaires van de Nederlandse ambassade op het matje in Ankara.

De relaties tussen Turkije en Nederland zijn flink bekoeld sinds de diplomatieke schoffering van Turkse diplomaten in Rotterdam. Nederland trok op 5 februari formeel haar ambassadeur terug uit Turkije. De terugtrekking was een formele stap, omdat Turkije de toegang tot de Nederlandse ambassadeur al sinds maart 2017 ontzegt.

Nederland en Turkije hebben onlangs, zonder succes, gesprekken gevoerd over het normaliseren van relaties na de incidenten in Rotterdam in maart 2017, waarbij Nederland verschillende Turkse diplomaten en politici blokkeerde om de eigen diplomatieke posten in Nederland te bereiken. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam gaf later aan dat de politie zelfs het bevel had gekregen om te schieten. Mensen die zich uit steun bij het Turks consulaat in Rotterdam verzamelden, werden het slachtoffer van politiegeweld. Ook journalisten moesten het ontgelden.