Home Nieuws NCTV: extreemrechts grijpt uitlatingen Wilders aan om geweld te legitimeren

NCTV: extreemrechts grijpt uitlatingen Wilders aan om geweld te legitimeren

Rechts-extremistische groeperingen en tendensen zijn een gevaar voor de Nederlandse samenleving. De NCTV waarschuwt in het rapportDe golfbewegingen van rechts-extremistisch geweld in West-Europa,” voor de opkomst van rechtsextremisten. Ook wijst de NCTV op rechtsextremisten die de uitlatingen van Wilders aangrijpen om geweld te legitimeren.

Advertentie

Volgens de NCTV zijn er vooralsnog geen aanwijzingen voor een grootschalige terroristische aanslag door extreemrechts in Nederland, maar zouden de gewelddadige kleinschaligere incidenten cumulatief het functioneren van de democratie ondermijnen.

GeenStijl, Powned, De Dagelijkse Standaard, TPO

Volgens de NCTV is er een lichte opleving van rechts-extremisme dat zich vooral richt tegen moslims en migranten. Deze agressie manifesteert zich vooral online op verschillende fora, maar ook specifiek op rechtse nieuwssites en weblogs. “Ook in berichten en reacties op rechtse nieuwssites en weblogs als E.J. Bron, De Nieuwe Realist, GeenStijl, PowNed, The Post Online en De Dagelijkse Standaard wordt geregeld xenofobe retoriek gebezigd. De laatste jaren is op deze pagina’s en op sociale media ook steeds meer sympathie voor bepaalde denkbeelden en standpunten van alt-right en Erkenbrand,” aldus de NCTV.

Uitspraken Wilders als legitimering voor geweld

Ook zou waarneembaar zijn dat radicale en soms gewelddadige actievoerders uitlatingen van politici zoals rechtsextremist Geert Wilders aangrijpen om eigen activiteiten te verdedigen. “Zo legitimeerden actievoerders tijdens de migratiecrisis gewelddadige acties met verwijzing naar de uitspraak ‘Kom in verzet’ van PVV-leider Wilders,” aldus NCTV. Het zijn niet alleen Nederlandse extremisten die zich laten inspireren door Wilders. De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik refereerde maar liefst dertig keer naar Wilders in zijn manifest en noemde de PVV als enige partij van conservatieven.

Rechts-extremistische uitreiziger naar PKK

Uit rechts-extremistische kringen is door het NCTV slechts één uitreiziger waargenomen. Het gaat daarbij om Sjoerd H. die zich aansloot bij Oekraïnse neonazi’s en daarna doorreisde om samen met de terroristische organisatie PKK te vechten in Syrië. Aan het begin van dit jaar werd Sjoerd H. gedood door een autobom bij Raqqa.

Het rapport schiet tekort in het benoemen van één van de cruciale aanjagers van extreemrechts in het westen, de pro-Israëlische haatgroepen die honderden miljoenen stoppen in het demoniseren van moslims en andere minderheden en het salonfähig maken van racisme en moslimhaat.

Nederlander die zich aansloot bij terreurbeweging PKK en eerder Oekraïnse neonazi’s hielp gedood in Syrië