Home Nieuws Nazmi Türkkol wil met D66 aan het systeem sleutelen

Nazmi Türkkol wil met D66 aan het systeem sleutelen

Met de Tweede Kamerverkiezingen voor de deur spreken we met kandidaat-Kamerleden van verschillende partijen. Vandaag gaan we in gesprek met Sociaal Advocaat Mr. Nazmi Türkkol die bij D66 op plaats 30 op de lijst staat. De 51-jarige advocaat gespecialiseerd in jeugdzorg en sociaal verzekeringsrecht strijdt al decennia tegen onrecht en wil de Kamer in om ook op het Parlementaire podium zijn idealen uit te dragen.

Wie is Nazmi Türkkol?

Ik ben een geboren en getogen Amsterdammer en heb ook in Amsterdam de Universiteit afgerond. Sinds 1993 ben ik werkzaam als advocaat, eerst 3 jaar in loondienst bij Plasman. Daarna besloot ik voor mezelf te beginnen. Nadat ik in contact kwam met De Wit en Lattmann hebben wij ons advocatenkantoor opgericht. Ons kantoor is nu uitgegroeid tot 7 advocaten. In het begin stelde ik mezelf de vraag over waar mensen mij nodig zouden hebben. In die tijd waren er 10.000 advocaten in Nederland. Ik sprak Turks, dus begon met het doen van echtscheidingen en verblijfsvergunningen. In 1996 en 1997 heb ik de mensen geholpen die in hongerstaking gingen omdat ze als illegalen werden beschouwd, maar met de wet van Verdonk ben ik uiteindelijk gestopt met het vreemdelingenrecht. Lodewijk Asscher kwam toen met de wet Beperking Export Uitkeringen. Asscher wilde als Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uitkeringen naar het buitenland beperken, zoals de kinderbijslag, WAO en AOW. Ik ben met een aantal advocaten een proefproces begonnen en hebben dat proces gewonnen op basis van het ILO-verdrag. Nederland heeft toen het verdrag opgezegd en Asscher liet de beperkingen alsnog ingaan. Dat ging om 4.000 mensen in Turkije.

Advertentie

Türkkol is iemand wiens carrière zich typeert door een strijd tegen onrecht. Türkkol heeft ook een tijd lang als juridisch adviseur gewerkt voor het Turkse consulaat in Rotterdam en hij is lid geweest van de selectiecommissie van de Rechterlijke macht. Hij is medeoprichter en bestuurslid van de European Association of Turkish Lawyers in Brussel en lid van de college van afgevaardigden van de Orde van Advocaten Amsterdam.

Waarom koos u voor D66?

“Ik ben advocaat en ik kom graag op voor mensen. Het opkomen voor mensenrechten is één van de speerpunten van D66. Een ander punt waardoor ik voor D66 heb gekozen is omdat D66 zich op het individu richt. We stellen de mens centraal: wie ben jij?. Je bekijkt mensen niet als groep, zoals PvdA met arbeiders, VVD met liberaal-kapitalisten. Dat doet D66 niet. Dat is de reden waarom ik voor D66 heb gekozen.

Hoe kan D66 het vertrouwen terugwinnen van Turks-Nederlandse kiezers die de voorbije jaren zijn weggelopen naar andere partijen?

“Ik denk dat mensen met allerlei achtergronden op D66 stemmen. En iedere persoon heeft een reden om te kiezen voor een bepaalde partij. Ik vind dat we blij mogen zijn dat we zoveel verschillende partijen hebben. Als mensen kiezen voor een bepaalde partij omdat ze denken dat het beter bij hen past, dan is dat prima. Ik vertel mensen de laatste dagen ook om te gaan stemmen. Het maakt niet uit waarop. Als je kijkt naar de Turks-Nederlandse gemeenschap, was de opkomst in de beginjaren 65%. In de periode van Fatma Koser Kaya was de algemene opkomst hoog en langzaamaan is dat gedaald. Er is een zeker wantrouwen ten aanzien van de politiek ingeslopen. We moeten ons bewust zijn van onze positie hier in Nederland. En als je je daarvan bewust bent, dan ga je participeren. Als je iets wil veranderen in je leven, dan zal dat zijn door mee te doen binnen het systeem. Als je echt iets serieus wilt veranderen, dan moet je dat doen met een partij die mee kan regeren. Ik denk dat we met Sigrid Kaag een goede leider hebben die op een heel andere manier naar mensen kijkt.

D66 ziet dat de marktwerking soms is doorgeslagen. De coronacrisis heeft laten zien dat het binnen de zorg nog niet allemaal goed is geregeld.
We moeten ons wel zorgen maken om extreemrechts. Het mag niet normaal worden dat er racistische dingen worden geroepen over moslims of andere mensen met een andere afkomst. Ik zal nooit accepteren dat er discriminatie is in Nederland. Black Lives Matter en de toeslagenaffaire hebben een aantal pijnlijke dingen zichtbaar gemaakt. En ik vind dat als je iets wil veranderen, dat dat alleen kan door mee te doen. Daarom zat ik ook in de selectiecommissie voor de rechterlijke macht, omdat ik vind dat er meer kleur in de rechterlijke macht nodig is, dat er meer vrouwen dienen te komen. Het feit dat iemand met een buitenlandse achternaam niet een woning kan krijgen, moeten we nooit accepteren. In de Grondwet staat dat discriminatie verboden is, maar in de praktijk krijgen mensen ermee te maken. Alleen maar roepen dat er discriminatie is, is niet voldoende. Ik wil binnen in het systeem gaan en aan het systeem sleutelen.”

Wat vindt u van het bijzonder onderwijs?

“Onderwijs is het allerbelangrijkste dat er is. Onderwijs is het kernbegrip voor D66. Als je iets wil veranderen, dan moet je beginnen bij onderwijs. Onderwijs zorgt ervoor dat iedereen de beste kans heeft op een mooie toekomst. Wie je ook bent , waar je ook vandaan komt en wie je ouders ook zijn. Jarenlang hebben we de verzuiling gehad, maar ik vind dat je altijd dingen moet onderzoeken en moet bekijken. Als er knelpunten zijn, dan moet je die oplossen. Kinderen in bepaalde buurten en wijken beginnen met een achterstand. Daarom willen wij dat kinderopvang de eerste vier jaar gratis is. Zodat alle kinderen spelenderwijs kunnen leren. Wij willen heel veel investeren in onderwijs. Basisschool leraren moeten evenveel verdienen als leraren op middelbare school. En ik ben er voorstander van dat kinderen later kunnen kiezen welke middelbare school ze doen. Want vaak weet je pas later dan je twaalfde waar je goed in bent. “

Wat zijn uw standpunten over migratie?

“Migratie is een proces. Nederland doet er moeilijk over een migratieland te zijn, maar dat zijn we. Met de Franse Hugenoten is dat zo geweest en ook met de Joden uit Antwerpen. Er zijn altijd stromen van migratie geweest en we blijven dat nodig vinden. We hebben ook arbeidskrachten nodig uit het buitenland, zoals IT’ers. Daarom staan wij positief tegenover migratie. Asielprocessen moeten wel korter, want vluchtelingen zitten jarenlang op een AZC. Veel vluchtelingen zullen in Nederland blijven. Daarom willen we taallessen vanaf dag 1, dat ze naar school en aan het werk kunnen en gaan. Zodat ze mee kunnen doen in onze samenleving. Bij binnenkomst is het onze verantwoordelijkheid om in die mensen te investeren.”

Populisme: wat voedt het, hoe maak je het onschadelijk?

“Populisme is het op korte termijn zonder een duidelijke visie dingen gaan roepen, omdat je denkt dat je daarmee stemmen kunt trekken. Ik denk dat je een visie moet hebben op de lange termijn en niet op de korte termijn reageren op gebeurtenissen. Op het journaal kwam het idee dat Bulgaren en Polen misbruik zouden maken van verzekeringsuitkeringen en meteen reageerde de Tweede Kamer daarop. En dat is een bepaalde manier van reageren zonder iets uit te zoeken. Politici zouden de belastingdienst of andere instellingen vragen moeten stellen om het uit te zoeken in plaats van populistisch daarop te reageren. En het versterkt elkaar alleen maar, waardoor er meer extremere standpunten worden ingenomen. Daarom is er ook zoveel wantrouwen.

  • Wanneer je luistert naar mensen, dan kun je horen waar de pijnpunten zitten. Ik geloof dat als je naar mensen luistert, dan kun je dingen oplossen. Mensen zullen het populisme dan niet voeden met aandacht. De klimaatcrisis, de digitaliseringscrisis en onderwerpen zoals racisme daar moet je mee aan de slag. Ik geloof dat D66 de beste partij is die deze crisissen het hoofd kan bieden. Het liefst natuurlijk met Sigrid Kaag als premier. “