Home Opinie Nazi-overblijfselen, fascisten en de politicus van het jaar

Nazi-overblijfselen, fascisten en de politicus van het jaar

“Bunlar nazi kalintilari, bunlar fasist”, “Zij zijn nazi-overblijfselen, zij zijn fascisten,” zei de Turkse president Erdogan nog nadat de Rotterdamse politie Turkse Nederlanders hardhandig uiteen sloeg op bevel van PvdA-burgemeester Aboutaleb. De groep mensen kwam luisteren naar de Turkse minister van gezinszaken, die in aanloop naar het referendum in Turkije wilde spreken in het Turks consulaat in Rotterdam. De opstootjes kwamen zowel de JA-campagne in Turkije als het kamp Rutte goed uit, zo vlak voor de verkiezingen. Maandagavond werd de politicus Thierry Baudet uitgeroepen tot Politicus van het Jaar door EenVandaag. De reacties daarop zijn gemengd. Nazi-overblijfselen bejubelen de verkiezing, terwijl mensen die geen nazi-overblijfselen zijn, de onheilspellende donderwolk al zien hangen: “Dit is het normaliseren van fascisme”.

Advertentie

Heel Nederland stond op zijn achterste poten toen de Turkse president sprak van nazi-overblijfselen en fascisten. Politici spraken er hun verontwaardiging, nee zelfs afschuw, over uit. Ook ik vond de uitspraken nogal gepeperd, maar jaren achtereen in Nederland toezien hoe het klimaat tegenover moslims is verhard in combinatie met het normaliseren van proto-fascistische stromingen door de mainstream media, zorgden bij mij voor een dubbel gevoel.

Natuurlijk waren niet alle Nederlanders Nazi’s. In de laatste peilingen van Maurice de Hond stond Forum voor Democratie op 15 zetels en de PVV op 14 zetels. Dit betekent dat minstens 4 op de 5 Nederlanders niet stemt op een partij waarvan één of meerdere politici nazistische complottheorieën over moslims verspreiden waarin deze bevolkingsgroep wordt ontdaan van haar menselijkheid en wordt gecriminaliseerd. Een meerderheid van de bevolking ondersteunt dus geen nazi-partij. Dat een meerderheid van het EenVandaag opiniepanel stemt op een man die complottheorieën over moslims verspreidt, zuiveringen van het onderwijs en de publieke omroep aankondigt en nauwelijks aanwezig is bij debatten, als politicus van het jaar, zegt veel over hoe de publieke omroep inderdaad tekort schiet in haar taak om een groot deel van haar eigen opiniepanel juist te informeren over de levensgevaarlijke proto-fascistische beweging waaraan Baudet leiding geeft.

Ook bij andere kranten ligt een verantwoordelijkheid, die ze niet aan durven gaan. Er zijn in Nederland een selecte groep opiniemakers en zelfverklaarde experts, van met name pro-Israëlische overtuiging, die fabels rondstrooien en nepnieuws helpen verspreiden en angstaanjagende horrorscenario’s schetsen over een islamitische overname van het westen. Het gaat daarbij om enkele tientallen prominente islamofoben, Oriëntalisten en andere zelfverklaarde experts, die zich van een trollenleger bedienen om onwelgevallige geluiden in de knop te pletten en nieuwsorganisaties en redacteurs onder druk zetten om het nieuwsdiscours te manipuleren ten nadele van moslims en andere minderheden. Nieuwsitems over de tientallen moskeeën en islamitische scholen die met brandbommen zijn aangevallen duren nooit lang en blijven ons collectieve geheugen nauwelijks nog bij. Moslims zijn volgens rechts al gauw geneigd tot slachtofferdenken. Zelfs wanneer moslims daadwerkelijk het slachtoffer zijn, wordt dit verwijt gemaakt. Dit heeft alles te maken met de dehumaniserende en stigmatiserende complottheorieën die over moslims verspreid worden door de groep propagandisten.

Eén van die populaire complottheorieën, die doen herinneren aan nazi-propaganda over joden, komt uit de koker van de Britse Joods-Egyptische Giselle Littman. Littman schreef onder het pseudoniem Bat Ye’or over het plan van een geheime elite dat Europa doelmatig geïslamiseerd zou worden door demografische overheersing. Deze Eurabië-theorie is volgens universitair docent Jelle van Buren geïntroduceerd door wijlen Metro-columniste Pamele Hemelrijk en wijlen Oriëntalist Hans Jansen. Zelfverklaard historicus Bat Ye’or is onder andere bestuurslid en partner van organisaties met misleidende namen zoals International Free Press Society, Counterjihad en International Center for Western Values. Laatstgenoemde organisatie vindt ook in Thierry Baudet een friend, zoals Powerbase meldt. Naast Baudet zijn er nog eens tal van namen die een prominente rol vervullen in het Nederlandse en het wereldwijde anti-islam discours. Naast Hans Jansen, Bat Ye’or, Manfred Gerstenfeld en Joost Niemoller, die als teamleden worden vermeld, prijken er ook namen op de vriendenlijst van het ICWV van het kaliber Frits Bolkestein, Paul Cliteur, Leon de Winter, Alfred Edelstein, Pamela Geller, Ayaan Hirsi ali, Theodor Holman, Zvi Mazel, John Podhoretz, Chris Rutenfrans, Sam van Rooy, Wim van Rooy, Nahed Selim, Robert Spencer, Kees van der Staaij, Annelies van der Veer en Efraim Zuroff. In beginsel zegt hun rol als vriend van ICWV niet veel, maar wanneer we kijken naar de boodschap die deze individuen afzonderlijk de wereld insturen en boodschappen die ze van elkaar versterken, dan zien we veel overeenkomsten, zoals die ook door Bat Ye’or in haar boek worden beschreven. Het nationalisme dat in ieder land bij een deel van de bevolking ligt verankerd, soms sluimerend, soms ontwakend, voert in al deze boodschappen de boventoon. En in alle landen van West-Europa zijn het nagenoeg alleen de moslim-minderheden die het van hen moeten ontgelden. Zij worden door deze invloedrijke schrijvers, politici en zelfverklaarde historici oneindig tot schietschijf van nationalisten gemaakt door ze portretteren als oorzaak van maatschappelijke problemen.

Hoewel Forum voor Democratie van Thierry Baudet een beschaafd alternatief lijkt op het gescheld en getier van Geert Wilders en zijn eenmanszaak, zijn het impliciete racisme, de expliciete beloftes van fascisme en het tot in de vezels van het Nederlands patriottisme doorgedrongen anti-moslim sentiment van de FvD, tezamen met de organisatie-structuur en steun van prominente pro-Israëlische haatgroepen, een onheilspellende boodschap aan minderheden in Nederland. Het belonen daarvan met een prijs van de publieke omroep, waarvan FvD’ers hebben aangegeven deze -in hun ogen linkse bolwerken- te willen saneren, normaliseert waar deze partij voor staat. Een opiniepanel van enkele tienduizenden respondenten zegt niet meteen iets over de staat van het land. Maar de schijn die dit opiniepanel wekt, geeft wel degelijk weer wat president Erdogan in maart nog zei over nazi-overblijfselen en fascisten. Dinsdag beginnen 1 miljoen moslims in Nederland weer aan hun dag, waarin ze een positieve bijdrage willen leveren aan dit land. Om voor zichzelf en hun kinderen een welvarende toekomst veilig te stellen. Aan hen is de ijskoude boodschap na deze verkiezing, één van vele teleurstellingen in de afgelopen jaren, dat politici in dit land worden beloond voor het stigmatiseren van moslims en mensen met een kleurtje.