Home Nieuws NAVO diplomaten maken zich zorgen om Turkse strijdbaarheid tegen Rusland

NAVO diplomaten maken zich zorgen om Turkse strijdbaarheid tegen Rusland

NAVO diplomaten maken zich zorgen over mogelijke escalaties tegen Rusland vanwege de strijdlust van de regering in Ankara.

NAVO diplomaten maken zich zorgen over mogelijke escalaties tegen Rusland vanwege de strijdlust van de regering in Ankara.

Advertentie

Dit verklaren diplomaten nadat Rusland zijn luchtverdediging in Syrië heeft opgeschroefd met de S-400 systemen die raketten en vliegtuigen binnen een straal van 400 kilometer kunnen neerhalen.

NAVO diplomaten zijn bezorgd over mogelijke escalatie van geweld in verband met de strijdlust van de regering in Ankara in combinatie met het feit dat Rusland zijn S-400 luchtverdedigingssysteem en SU-34 gevechtsvliegtuigen naar Syrië heeft gebracht.

NAVO-bondgenoten betwisten de Turkse versie van het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig niet, maar gaan graag het gesprek aan met Rusland om incidenten met agressieve Russische patrouilles langs de NAVO-grenzen te voorkomen.

De NAVO heeft besloten om vliegtuigen en schepen naar Turkije te sturen om haar luchtverdediging te versterken.

De NAVO moet nog besluiten over de exacte details van militaire versterkingen aan het Turkse luchtruim, maar zeker is dat er AWACS surveillance vliegtuigen zullen worden gestuurd en er sprake zal zijn van een opgeschroefde maritieme aanwezigheid. Duitse en Deense schepen die aan het oefenen zijn in de Mediterrane Zee zullen als eerste worden gezonden.

Op de vraag of dit ging om het beter managen van het Turkse luchtruim dan de regering in Ankara in het verleden heeft gedaan, zei Stoltenberg: “Dit geeft ons een beter situationeel bewustzijn, meer transparantie, meer voorspelbaarheid en dat zal bijdragen aan stabilisatie in de regio en het kalmeren van de spanningen”.