Home Nieuws NAVO biedt Turkije excuses aan voor incidenten waarbij Atatürk en Erdogan werden...

NAVO biedt Turkije excuses aan voor incidenten waarbij Atatürk en Erdogan werden uitgebeeld als vijand

NAVO Secretaris-Generaal Jens Stoltenberg heeft zijn excuses aangeboden nadat een Noorse militair de stichter van de Turkse Republiek Mustafa Kemal Atatürk en de Turkse president Erdogan had afgebeeld als vijandelijke doelwitten tijdens een NAVO-oefening in Noorwegen.

Advertentie

Stoltenberg zegt in een verklaring dat het incident plaatsvond tijdens een gezamenlijke oefening op de NAVO Joint Warfare basis in Stavanger en zegt dat het voorval een eenmansactie is en niet een weergave is van NAVO standpunten.

Het individu zou een door Noorwegen gedetacheerde civiele aannemer zijn die onmiddelijk is verwijderd uit de oefening. Stoltenberg zegt dat het aan de Noorse autoriteiten is om disciplinaire maatregelen te nemen tegen de persoon.

Vrijdag verklaarde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat Turkije de veertig militairen uit de oefening had teruggetrokken nadat zijn naam en dat van de stichter van de Turkse Republiek Mustafa Kemal Ataturk werd weergegeven op een fictieve vijandelijke chart. De NAVO verklaarde dat er twee afzonderlijke incidenten hadden plaatsgehad die betrekking hadden op Erdogan en Ataturk.

STELLING: De NAVO is geen betrouwbaar bondgenootschap voor Turkije.

View Results

Laden ... Laden ...

Aanvankelijk was het een technicus die een foto van Atatürk die hij online had gevonden gebruikt voor vijandelijke linies. Nadat Turkse officieren het incident bevestigden, werd de technicus ontheven van zijn functie. Bij een ander incident opende een Noorse officier van Turkse komaf een nep-account op het interne NAVO sociale media netwerk op naam van Erdogan en postte daar anti-NAVO commentaren in naam van de Turkse president. Na dit bevestigd te hebben door Turkse marine officieren, was de Noorse officier ook ontslagen.