Home Samenleving en Religie Een nacht waardevoller dan 1000 maanden

Een nacht waardevoller dan 1000 maanden

Het einde van de Ramadan, de heilige maand voor de moslims, is alweer in zicht. In de heilige maand Ramadan moeten moslims van zonsopgang tot zonsondergang vasten. Er mag niet gegeten, gedronken of gerookt worden (laatstgenoemde mag sowieso niet, maar dat even terzijde).

Vannacht (of één van de oneven nachten in de laatste tien dagen van de Ramadan) is het de Laylat al-Qadr, de waardevolle nacht. Dit is de 27e en allerheiligste nacht van de islamitische vastenmaand Ramadan. In deze nacht bracht de engel Cebrail (Jibrail) de eerste openbaring van de heilige koran (het heilige boek van de moslims) over aan de profeet Mohammed (vrede zij met hem).

Advertentie

Tijdens deze nacht worden er zaken voorbeschikt, beloningen voor goede daden worden vermenigvuldigd en slechte daden worden uitgewist. De moslims gaan massaal naar de moskee of bidden thuis. Het is een nacht die waardevoller is dan duizend maanden.

Deze nacht wordt ook in de Koran genoemd. Het heeft zelfs een eigen surah (vers):

“In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle. Waarlijk, Wij hebben u de Koran nedergezonden in de waardevolle nacht. Wat weet gij (ervan) wat de waardevolle nacht is? De waardevolle nacht is beter dan duizend maanden. Daarin dalen engelen en de Geest door Gods gebod neder (zeggende). In alles Vrede, tot het rijzen van de dageraad.”

Meer informatie over wat wel en niet mag tijdens het vasten kunt u hier vinden.