Home Nieuws Na onwil westerse bondgenoten, zet Turkije aankoop S-400 luchtafweersysteem door

Na onwil westerse bondgenoten, zet Turkije aankoop S-400 luchtafweersysteem door

De Turkse president Erdogan heeft alle speculaties rondom de potentiële aankoop van het Russische S-400 luchtafweersysteem teniet gedaan door te bevestigen dat de eerste aanbetaling voor het systeem is overgemaakt aan de Russen.

Advertentie

President Erdogan sprak met journalisten tijdens de Organisatie voor Islamitische Coöperatie-top in Astana, Kazachstan, waar hij reageerde op speculaties dat Turkije het aanbestedingsproces voor de S-400 zou hebben geannuleerd.

De S-400 luchtafweersysteem-deal is reeds ondertekend. Zover ik weet, is de eerste aanbetaling ook gedaan. Dit proces tussen Rusland en Turkije zal doorgaan. Zowel de Russische president Vladimir Poetin en ik zijn vastbesloten om deze overeenkomst te realiseren“, aldus de Turkse president.

Erdogan benadrukte dat de stappen die Turkije heeft genomen en nog zal nemen om haar defensie-capaciteiten te verbeteren en onafhankelijker te worden op het gebied van defensie niet openstaan voor discussie. We nemen onze eigen beslissingen met betrekking tot onze onafhankelijkheid en we zijn verplicht om de nodige maatregelen te nemen op het gebied van defensie en veiligheid. Als we problemen hebben met het verwerven van bepaald defensie-materieel en onze pogingen worden belemmerd, dan is hetgeen dat wij doen erg simpel: we zullen voor onszelf zorgen“.

Erdogan benadrukte dat bepaalde bondgenoten Turkse pogingen om een luchtafweersysteem aan te kopen, hebben gedwarsboomd, en wees ook op eerdere Turkse pogingen om (bewapende) drones aan te schaffen. Turkije heeft uit noodzaak, en met succes, haar eigen surveillance en aanvalsdrones ontwikkeld.

Een voorbeeld, het was onmogelijk voor ons om drones aan te schaffen van onze bondgenoten. Ze vroegen er exorbitante bedragen voor. We vroegen ze niet om het gratis te gebruiken. Ze leveren tanks, pantserwagens en wapens aan terroristische organisaties, maar ze staan ons niet toe om bepaalde verdedigingssystemen aan te schaffen. Dus zijn we begonnen met het produceren van onze eigen (bewapende drones)“.

President Erdogan sprak ook over de relaties met Duitsland, die de terreurbeweging PKK bewapent en waar de PKK vrij spel heeft, en zei dat Turkije geen problemen heeft met de Duitse bevolking.

We hebben geen problemen met de Duitse bevolking. Meer dan drie miljoen Turken leven in Duitsland in harmonie met de Duitsers. Onze problemen zijn met de problematische benadering van Duitse beambten en officials. Deze benaderingen zullen moeten stoppen. We hebben gezien wat ze hebben geprobeerd tijdens het 16 april referendum. De Turkse Republiek zal nooit toegeven zolang zij ons blijven aanvallen. Het is onacceptabel dat Duitsland een medeplichtige wordt aan terrorisme. Zoals ik al zei, hebben we geen problemen met de Duitse bevolking, maar met Duitse officials. We zijn teleurgesteld in hen“.

Het Turks besluit om een autonoom luchtverdedigingssysteem aan te schaffen komt na een lange periode van weigering door NAVO-bondgenoten om informatie te delen met Turkije en luchtverdedigingssystemen te verkopen. Turkije handelt in overeenstemming met haar eigen defensie-behoeften, tot grote ergernis van de NAVO-bondgenoten.