Home Entertainment Muziek – Rapgroep Cartel, 20 jaar verder

Muziek – Rapgroep Cartel, 20 jaar verder

Eergisteren [3 mei 1995] was het precies 20 jaar geleden dat de cassettebandjes van de Turkse rapgroep Cartel voor het eerst in de verkoop gingen.

Advertentie

Cartel is de koepelnaam voor drie Turkse rapgroepen. Te weten; het duo Kabus [nachtmerrie] Kerim en Alper Ağa vormden samen de rapgroep Karakan, de solo Erci Ergün afgekort Erci-E en de Cina-i Şebeke [Da Crime Posse] bestaande uit M.Ali, InceEfe, de Duitser Ole en de Cubaan Babulu.

Cartel is de eerste Turkse rapgroep die de Turkse rap van de grond kreeg. Met het hitnummer ‘Cartel’ maakten ze een enorme doorbraak. Bijzonder om te weten is dat de groep van de Duitse aardbodem is uitgegroeid tot een wereldmerk. De interviews die ze gaven aan MTV en Time zijn daar het bewijs van.

Cartel droeg vooral maatschappijkritische boodschappen uit. In hun raps en videoclip komt dat ook goed tot uiting. Onderwerpen zoals racisme, xenofobie, werkloosheid, straatgevechten, bonje met de politie, bloedbroederschap, heimwee en sex passeren veelvoudig de revue.

De opkomst van de Skinheads, beter bekend als de Neo-Nazi’s, begin jaren 90 en de brandstichting door diezelfde groepen in 1993 waarbij een Turkse famille in Solingen levend werd verbrand is bij wijlen nog stevig in het geheugen gegrift. Cartel heeft zijn succes mede te danken aan factoren waar de Turkse Europeanen, met name de Turken in Duitsland, mee geconfronteerd werden. De Europese Turken die niet of niet genoeg werden gehoord door de bestuurders van het land waarin ze leefden vonden hun heil in raps van Cartel.

Na vele concerten in Duitsland en Turkije is Cartel na anderhalf jaar uit elkaar gegaan. Hoewel er een duidelijke chemie was tussen de afzonderlijke groepen is ieder zijn eigen weg gegaan. De financiële kant van het verhaal word door velen gezien als de doorslaggevende reden voor de splitsing. Geen van de rappers hebben het succes van Cartel naderhand kunnen evenaren.

Het Alternatief
Toen de ex-leden van Cartel niet dezelfde resultaten konden boeken, heeft Erci-E de naam Cartel gekaapt en samen met de Duitse hardrocker Peter Maffay een nieuwe band gevormd en hebben in 1998 een single album genaamd Maffay’la Cartel uitgebracht.

Comeback
In 2010 hebben vijf oudleden van Cartel (Cartel telde in 1995 zeven leden) onder de naam Cartel een album uitgebracht. De ‘entertainment’ nummers van het nieuwe Cartel hebben, mede omdat hun plek ondertussen door verscheidene ‘gangster’/’diss’ rappers uit Turkije zijn ingenomen, het verschil niet kunnen maken…