Home Nieuws Muharrem Ince stapt op bij CHP: “Ik scheid mijn wegen met hen...

Muharrem Ince stapt op bij CHP: “Ik scheid mijn wegen met hen die..”

Muharrem Ince

Na het opstappen van drie parlementsleden bij de Republikeinse Volkspartij (CHP), de grootste oppositiepartij van Turkije, heeft ook voormalig presidentskandidaat Muharrem Ince zich officieel gedistantieerd van de partij. Ince, die Memleket Hareketi (Vaderland Beweging) heeft opgericht, gebruikt harde woorden over zijn voormalige partij tijdens de persconferentie vanmiddag.

Een partij die zijn eigen kinderen niet in zijn armen kan sluiten, kan de bevolking ook niet in zijn armen sluiten. De enige partij die geen zelfvertrouwen heeft of niets kan postuleren is de CHP. CHP, is afgedreven van de ideologie die Atatürk heeft gevestigd,” aldus Ince. CHP woordvoerder Faik Öztrak zegt dat de CHP nog steeds dezelfde partij is namens wie Ince zich verkiesbaar heeft gesteld voor de presidentsverkiezingen.

Advertentie

Voormalig presidentskandidaat Muharrem Ince zet zijn persconferentie in harde bewoordingen verder:
Als de oppositie democratie in de eigen partij vernietigt en de bevolking democratie belooft, dan gelooft niemand jou. Dat er bestuurders binnen de CHP zijn die geen Atatürk kunnen zeggen, bedroeft ons. Ik weet dat ik vandaag op een kruispunt sta. De bestuurders van de partij hebben gelogen over hun eigen kinderen. Er zijn geen principes en waarden. Er zijn geen merites. Er is geen partij van Atatürk over. Ik scheid mijn wegen met hen die Mustafa Kemal zeggen, maar geen Mustafa Kemal Atatürk kunnen zeggen. Ik scheid mijn wegen met hen die niet zeggen dat ze een soldaat van Atatürk zijn, maar een metgezel (een duidelijke steek in de richting van Canan Kaftancioglu). Ik scheid mijn wegen met het bestuur dat de voorzittersverkiezingen heeft opgeheven en in plaats daarvan voorzitters benoemt. Ik scheid mijn wegen met hen die vijftig jaar lang gescholden hebben op de partij en nu nep-CHP’ers zijn. Ik scheid mijn wegen met hen die FETÖ beschermen. Ik scheid mijn wegen met hen die ‘Turkije heeft Azerbeidzjan helaas geholpen’ zeggen (een uithaal in de richting van Unal Cevikoz). Ik scheid mijn wegen met hen die om democratie bedelen bij de Verenigde Staten. Ik scheid mijn wegen met hen die zeggen ‘Wat hebben wij te zoeken in Libië’ en niet begrijpen wat het concept van ‘Mavi Vatan’ inhoudt.

CHP bestaat alleen nog maar als uithangbord. Ons doel is een partij die een meerderheid kan behalen, niet een partij rondom één persoon,” aldus Ince die een analogie maakt van het vertrek van Atatürk uit Istanbul naar Samsun, juist om Istanbul te redden van de bezetting. Ince zegt dat hij uit de CHP vertrekt, om het nalatenschap van Atatürk te redden. Izmir Parlementslid Mehmet Ali Celebi, Karabuk parlementslid Huseyin Avni Aksoy en Yalova Parlemenstlid Ozcan Ozel die eerder opstapten uit de CHP zullen zich naar verluidt voegen bij de nieuwe beweging van Ince. Er wordt gespeculeerd over zo’n 35 tot 40 CHP-parlementsleden die hetzelfde zullen doen. Ince zelf zegt dat minstens 17 parlementsleden zich aan zullen sluiten bij zijn nieuwe beweging.