Home Nieuws Motie Ierse senaat erkenning Palestina

Motie Ierse senaat erkenning Palestina

De Eerste Kamer van Ierland , de senaat, heeft met een motie op woensdag een beroep gedaan op de regering in Dublin om een Palestijnse staat te erkennen. Deze stap van de senatoren wordt echter als symbolisch gezien en het is onwaarschijnlijk dat dit het beleid zal veranderen. Dat meldt de Daily Sabah.

Advertentie

De stemming in de Ierse senaat kwam na een zelfde soort stemming van het Britse House of Commons en het Zweedse besluit om een Palestijnse staat te erkennen. De motie opgesteld door senator Averil Power drong er bij de Ierse regering op aan om de staat Palestina formeel te erkennen en er alles aan te doen om te helpen zorgen voor een levensvatbare tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict, zodat de burgers van beide staten in vrede en veiligheid kunnen leven.

Power zei: “Op deze manier zullen we de druk op Israël vergroten om een echt vredesproces in te zetten, dat een reëel vooruitzicht biedt voor het bereiken van vrede en rechtvaardigheid, voor zowel Israëli’s als de Palestijnen”.

De symbolische stap heeft een belangrijke waarde voor de Palestijnen om de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden te beëindigen, door het nastreven van internationale erkenning. De Ireland-Palestine Solidarity Campaign noemde de motie een belangrijke stap in het verkrijgen van internationale steun voor een Palestijnse staat. De Israëlische aanval op de Gazastrook heeft de kwestie van de Palestijnse soevereiniteit op de agenda van de Europese partijen gezet. Als onderdeel van de inspanningen om internationale erkenning voor Palestina te verkrijgen gaf de VN stemming in 2012 Palestina de status van waarnemend niet-lidstaat. In totaal 138 VN lidstaten stemden toen voor, 9 staten stemden tegen en 41 onthielden zich van de stemming.

Waardeer je deze en andere schrijfsels en zou je hier meer van willen lezen? Jij als lezer hebt invloed op nieuwsgeving, frequentie en bereik van de berichten op DutchTurks.nl. Als je dit initiatief een warm hart toedraagt en er mede voor wilt zorgen dat DutchTurks.nl volkomen autonoom kan opereren en haar activiteiten verder uitbreidt, dan kun je ons steunen middels een kleine donatie. Stort op rekeningnummer NL66 INGB 0006 1823 88 ten name van DutchTurks (Swift/BIC: INGBNL2A).

Palestine Ireland