Home Nieuws Moslims starten geldinzameling om vernielde joodse graven te repareren

Moslims starten geldinzameling om vernielde joodse graven te repareren

Amerikaanse moslims zijn een crowdfundingactie gestart om een gevandaliseerde joodse begraafplaats in de Amerikaanse plaats St. Louis te repareren.

Advertentie

De crowdfundingactie was een initiatief van moslimactivisten Linda Sarsour en Tarek El-Messidi en had tot doel om $20.000,00 in te zamelen om vernielde joodse graven te repareren. Dit bedrag werd in de eerste uren nadat de crowdfundingactie was opgestart al behaald.

Meer dan 200 grafstenen werden omgeduwd en beschadigd op de Chesed Shel Emeth begraafplaats in St. Louis. De vernielingen vonden plaats in het weekend waarin meer dan 11 Joodse instellingen bommeldingen kregen.


Sarsour en El-Messidi refereren in hun crowdfunding pitch aan de samenwerking tussen joden en moslims zoals opgetekend in de Koran. Ze zeggen dat alle extra bedragen die opgehaald worden naar het repareren van andere joodse plaatsen zal gaan.

“Middels deze campagne, hopen we ook een verbindende boodschap uit te zenden vanuit de joodse en islamitische gemeenschappen, dat er geen plaats is voor dit soort haat, heiligschennis en geweld in Amerika,” schrijven zij.

CAIR

De Council on American-Islamic Relations, of CAIR, heeft begin deze week een beloning uitgereikt van $5.000,00 voor informatie die leidt tot de aanhouding en berechting van de persoon of personen die valse bommeldingen doet naar joodse instellingen. CAIR zegt dat het de taak is van Amerikaanse moslims om de joodse gemeenschap te steunen bij de recente opleving van haat tegen hen en hoopt dat de verantwoordelijken voor de valse bommeldingen snel opgepakt zullen worden.

SOLIDARITEIT

Islamitische en joodse belangenorganisaties in Amerika komen vaak voor elkaar op wanneer de ene gemeenschap het doelwit is van haat. Zo keerden joodse organisaties die tegen antisemitisme strijden zich massaal tegen het reisverbod van Trump, toen de moslimgemeenschap er hard door werd geraakt. In Nederland is die interreligieuze en interculturele solidariteit er in mindere mate. Joodse belangenorganisaties zoals het CIDI zijn vaak terughoudend om tegen de haatdragende taal van PVV’ers in te gaan, iets wat je bij haar Amerikaanse evenknie, de ADL, niet gauw zult zien. Begin februari stonden joden en christenen in Rotterdam hand in hand in een beschermende kring om de Essalam moskee, om na de terreuraanslag op een moskee in Quebec, aandacht te vragen voor de vrijheid van godsdienst.