Home Nieuws Moslims Noorwegen vormen “Vredesring” rondom synagoge

Moslims Noorwegen vormen “Vredesring” rondom synagoge

Photo: Stopp hatprat/Fredens Ring

Moslims in Noorwegen zijn van plan om wat ze noemen een “Vredesring” te vormen rond een synagoge bij de volgende Shabbat diensten. Update: op zaterdag 21 februari hebben meer dan duizend moslims een menselijke vredesring gevormd rondom de enige actieve synagoge in de Noorse hoofdstad Oslo. De jonge moslims wilden daarmee hun solidariteit tonen met de ongeveer duizend joden die in Noorwegen leven, na de terreuraanslagen in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Advertentie

Meer dan 1.800 mensen hebben zich uiteindelijk aangemeld op een Facebook-pagina met de naam Fredens Ring of Vredesring, om deel te nemen aan het gebaar op zaterdag. De actie is ontstaan in de nasleep van de dodelijke aanslag op een synagoge in Denemarken.

“We denken dat het na de terreuraanslagen in Kopenhagen, de perfecte tijd voor ons moslims is om ons te distantiëren van de intimidatie van joden,” verklaarde organisator Hajrad Arshad, 17, tegenover de Noorse staatsomroep NRK melden de lokale media.

“Islam gaat over het beschermen van onze broeders en zusters, ongeacht tot welke religie ze behoren,” wordt er op de Facebookpagina van de organisatie gezegd. “De islam gaat over het ontstijgen van haat en nooit zakken tot hetzelfde niveau als de haters. De islam gaat over het verdedigen van elkaar.”

Het is niet voor het eerst dat moslims zich inzetten om christelijke of joodse minderheden te beschermen. In 2013 waren het Pakistaanse moslims in Peshawar die een menselijke keten rondom de St Anthony’s Church vormden twee weken na een bloedige terreuraanslag op een kerk. In datzelfde jaar waren het moslims in Egypte die een menselijke ring rondom een kerk vormden na een onrustige periode in het land, waarbij christenen het doelwit waren geweld. In 2015 waren het Franse moslims die enkele weken na de aanslagen in Parijs besloten om een kerk te beschermen tijdens de Kerstmis.